Читај ми!

(Ne)srećan žreb za "orlove" na Mundobasketu, možda nam se Portoriko ponovo pozlati

Žreb za Svetsko prvenstvo u košarci koje se ove godine od 25. avgusta do 10. septembra održava u Indoneziji, Japanu i Filipinima bio je "naklonjen" reprezentaciji Srbije. "Orlovi" za rivale imaju Kinu, Portoriko i Južni Sudan. Očekuje se lak prolaz sa tri pobede, ali možda je bolje da ne bude tako.

(Не)срећан жреб за "орлове" на Мундобаскету, можда нам се Порторико поново позлати (Не)срећан жреб за "орлове" на Мундобаскету, можда нам се Порторико поново позлати

Nakon žreba koji je održan u Manili poznati su izgledi grupa u koje su raspoređene 32 nacionalne selekcije.

Srbija je "imala sreće" na žrebu jer su "orlovi" dobili verovatno najlakšu grupu na papiru. Laka grupna faza uvek je mač sa dve oštrice.

Sa jedne strane izabranici Svetislava Pešića relativno lako mogu da dođu do tri pobede i prvog mesta u grupi. U utakmicama mogu podeliti minutažu i minimalno smanjiti mogućnost da se neko od bitnih košarkaša povredi.

Sa druge strane, usled ubedljivih pobeda može doći do nepoželjnog popuštanja u ritmu i koncentraciji igrača pa se to kao i 2019. godine o glavu može obiti reprezentaciji Srbije. 

Ipak, svaki novi turnir je priča za sebe.

Protivnici Srbije u B grupi su Kina, Južni Sudan i Portoriko. Na prvi pogled Srbija ne bi trebalo da ima problema, bar ne u grupi, ali već u prvom nokaut duelu, ukoliko se Italija "oklizne" i izgubi neki od duela protiv Angole, Filipina i Dominikane, Srbija bi ponovo išla na nezgodnu selekciju Đanmarka Poceka sa kojom nema najbolji bilans u poslednje vreme.

Ono što ne uliva optimizam je činjenica da bi duel u četvrtfinalu mogao da bude još teži jer bi potencijalni rival "orlova" u borbi za polufinale bile selekcije Sjedinjenih Država, Grčke ili Litvanije, no treba ići korak po korak i vratiti se grupi.

Južni Sudan plasmanom ispisao istoriju, a sada imaju šanse da prođu i grupu

Južni Sudan, najmlađa država na svetu sa najvišim narodom, nakon žreba verovatno ima i visoke ambicije.

Predsednik saveza Luol Dieng verovatno je zadovoljno trljao ruke nakon što je žreb bio završen.

Iako i Kina i Portoriko imaju više iskustva i takoreći stalne su članice najvećeg reprezentativnog košarkaškog takmičenja Južni Sudan ima više nego realne šanse da se baš on sa Srbijom plasira u nokaut fazu takmičenja.

"Svetle zvezde" kako zovu nacionalnu selekciju ove države imaju nekoliko poznatih imena u svojim redovima. Ton Mejker, Deng Adel, Nunu Omot, Venjen Gabrijel i Bol Bol košarkaši su koji se krajem leta mogu naći u avionu koji će da sleti u Manilu.

Ima li Sale vremena da Kinu dotera u red

Kina iza sebe ima pregršt medalja, čak 19, od toga 16 zlatnih, doduše na Azijskim prvenstvima. "Veliki zmaj" ima istoriju učešća i na svetskim prvenstvima, ali bez ikakvog uspeha vrednog pomena. Jer su za devet pojavljivanja najbolje plasirani bili 1994. godine kada su bili osmi i 1986. kada su takmičenje završili na devetoj poziciji.

Baš iz ovog razloga Košarkaški savez Kine angažovao je u novembru 2022. godine nekadašnjeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića.

Bivši reprezentativac izjavio je da mu je cilj da sa Kinom osvaja medalje.

Kina na predstojećem Mundobasketu ne može da računa ni na jednog NBA košarkaša, jer od odlaska Žu Ćija iz Hjustona, koji trenutno nastupa u prvoj ligi Australije, ova azijska selekcija nije imala predstavnika u najjačoj ligi sveta.

Pred Sašom Đorđevićem je veliki zadatak, da ukomponuje i spremi tim, mahom sačinjen od igrača iz kineske lige.

Portoriko - ekipa od koje se gubilo a osvajale medalje i ekipa koja se lako dobija, ali medalje izostaju

Srbija se ukoliko računamo i Jugoslaviju kroz istoriju, veliki broj puta sastajala sa ovom reprezentacijom, ono što je bio svojevrsan kuriozitet je da je reprezentacija pod starim nazivima često gubila, ali potom i osvajala najsjajnije medalje.

Zlatne medalje osvojene na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i u Indijanapolisu 2002. godine, među najznačajnijim su u bogatoj istoriji srpske i jugoslovenske košarke.

Zanimljivo, u oba navrata put do najvišeg postolja vodio je preko Portorika, ali ne pobedama već porazima.

Poznatiji duel je verovatno onaj iz Indijanapolisa, kada je Jugoslavija od pomenute selekcije izgubila 85:83.

Od tog meča, Srbija ne zna za poraz od ove selekcije koju je ubedljivo pobeđivala u svim mečevima u kojima su se dve reprezentacije sastajale, ali isto tako ne zna ni za zlatnu medalju.

Možda ne bi bilo loše da se ponovo žrtvuje jedna pobeda u grupi, a zauzvrat dobije mnogo više.

Amerikanci će ponovo gledati "Haku", a očekuje ih duel i sa Grcima

Retki su košarkaški fanatici kojima prva asocijacija na Novi Zeland nije utakmica sa planetarnog prvenstva 2015. godine između ove reprezentacije i Sjedinjenih Država kada su zbunjeni Amerikanci na polovini terena gledali rivale kako izvode tradicionalni ratnički ples.

Veliki poraz koji je doživela reprezentacija Novog Zelanda ostao je u senci slika izbezumljenih lica Derika Rouza, Keneta Farida, Demara Derouzena a najviše Džejmsa Hardena.

Nasumičan splet okolnosti ponovo je spojio ove dve zemlje u istu grupu.

Ipak, prava poslastica biće drugi duel iz ove grupe, utakmica između SAD-a i reprezentacije Grčke u kojoj je najveća zvezda Janis Adetokumbo, košarkaš koji dobro poznaje rivale.

To bi mogla da bude jako velika stvar za Grke, koji mogu dobro da pripreme utakmicu, pa ukoliko SAD ponove grešku iz 2019. godine i ne dođu u najjačem sastavu "drim timu" nanesu novi poraz.

Slovenija i Crna Gora imaju svoje šanse

Druge dve selekcije sa Balkana takođe imaju izgledne šanse da se domognu druge faze takmičenja.

Slovenija je u grupi sa Zelenortskim ostrvima, Gruzijom i Venecuelom u kojoj je apsolutni favorit i sve sem tri pobede "Zmajčeka" bilo bi veliko iznenađenje.

Drugim uzastopnim plasmanom na Svetsko prvenstvo Crna Gora napravila je veliki uspeh koji bi mogao biti nadmašen. U grupi u kojoj su još i Litvanija, Meksiko i Egipat važe za drugog favorita i ne smeju propustiti priliku da se domognu ako ne prvog, onda drugog mesta.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару