Šta i ko očekuje Partizan ka Top 8 fazi Evrolige

Partizan će u narednom periodu odigrati pet presudnih duela u Evroligi, kako bi izborio plasman u Top 8 fazu pomenutog takmičenja. Do kraja regularnog dela sezone crno-beli će odigrati četiri utakmice na svom terenu.

Košarkaši Partizana pobedili su u Istanbulu Efes, dvostrukog šampiona Evrope, rezultatom 97:84 u utakmici 29. kola Evrolige, nakon kojeg su crno-beli na dobrom putu ka plasmanu u Top 8 timova Evrope.

Međutim, pobeda nad Efesom donela je crno-belima najavu velike borbe za četvrtfinale najelitnijeg košarkaškog takmičenja Evrope.

Partizan se trenutno nalazi na sedmom mestu sa skorom od 16 pobeda i 13 poraza. Pet prvoplasiranih timova Evrolige - Olimpijakos, Real Madrid, Barselona, Monako i Fenerbahče, praktično su obezbedili narednu rundu.

Još tri mesta za Top 8

Šestoplasirani Makabi ima isti skor kao i Partizan 16-13. Iza timova iz Izraela i Srbije nalaze se Baskonija i Žalgiris sa skorom od 15 pobeda 14 poraza.

Šansu za Top 8 imaju i Valensija i Efes, oni su upisali po 14 pobeda i po 15 poraza. Dok se ekipe poput Virtusa, Olimpije Milano i Crvene zvezde takođe nadaju dobrim igrama, odnosno plasmanu u naredni deo Evrolige.

U poslednjih pet kola Partizan četiri meča igra u "Štark areni", te nema sumnje da će crno-beli imati veliku podršku navijača, što nekada može biti presudno za trijumf.

Prvu u nizu bitnih utakmica, Partizan igra protiv Olimpijakosa 24. marta u Beogradu, četiri dana potom na megdan crno-belima stiže Barselona.

Poslednjeg dana marta sastaju se sa Realom iz Madrida, takođe u Beogradu, a nakon tri meča na svom parketu, 7. aprila tim Željka Obradovića gostuje ekipi Monaka.

Poslednju utakmicu regularnog dela sezone - 14. aprila, kada će manje-više stanje na tabeli biti mnogo jasnije, crno-beli igraju u Beogradu, a protivnik će im biti Panatinaikos.

Četiri od pet timova sa kojima će Partizan odmeriti snage su "već viđeni" među osam najboljih ekipa Evrolige.

Međutim, kod svih Partizanovih oponenata svakako će postojati želja za višim plasmanom kako bi se bolje pozicionirali pred početak četvrtfinala.

S tim u vezi, sigurno je da neće biti unapred upisanih poena, odnosno pobeda. 

Partizanovi rivali za Top 8 i Zvezda prva pomoć

Ekipa Makabija koja je direktni takmac Partizanu za plasman u četvrtfinale u poslednjih pet kola igraće redom protiv Asvela, Virtusa iz Bolonje, Olimpije Milano, Žalgirisa i Real Madrida, što je dosta lakši raspored u odnosu na onaj koji imaju crno-beli.

Baskonija igra protiv Crvene zvezde, Albe, Fenerbahčea, Asvela i Olimpijakosa.

Žalgiris se sastaje sa Fenerbahčeom, zatim igra protiv Monaka, Valensije, Makabija i na posletku očekuje duel sa Bajernom. 

Dvostruki šampion Evrope, tim Efesa, završnicu regularnog dela Evrolige počeće protiv Albe Berlin, a slede im Olimpija Milano, Virtus Bolonja, Fenerbahče i Monako.

Valensija će igrati protiv Monaka, Crvene zvezde, Žalgirisa, Virtusa i Barselone.

Primetno je da "večiti" rival Partizana, ekipa Crvene zvezde igra protiv direktnih protivnika crno-belih za plasman u Top 8 fazu Evrolige.

Neophodne pobede Zvezde mogu uticati na njihov definitivni plasman, odnosno na to da se domognu priželjkivanog osmog mesta, s druge strane evetualni trijumfi svakako mogu pomoći Partizanu ka ostvarenju cilja u Evropi.

Košarkaši Partizana ove sezone zaigrali su u Evroligi prvi put nakon osam godina pauze.

Dolaskom, odnosno povratkom Željka Obradovića na mesto glavnog trenera tima, navijači Partizana počeli su intenzivnije da pevaju stih "Čekam tebe da ostvarim jedan davni san" iz pesme Hanke Paldum "Crne kose", aludirajući na ponavljanje uspeha iz 1992. godine, kada je Partizan postao šampion Evrope u košarci.

Do ostvarenja sna možda će biti potrebna još koja godina, ali za Top 8 ove sezone, šanse su prilično velike.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару