Читај ми!

Zvezda se ne slaže sa predlogom oko suđenja u ABA ligi

Čelnici košarkaškog kluba Crvena zvezda obratili su se Đorđiju Pavićeviću, predsedniku ABA lige povodom predloga nekoliko klubova regionalnog takmičenja o povratku "nacionalnog ključa" u delegiranju sudija.

Kako prenose brojni regionalni mediji, prethodnih dana pojavile su se informacije da je nekoliko klubova predložilo ABA ligi da vrati pravilo o delegiranju sudija po "nacionalnom ključu".

Crvena zvezda je saopštila da se ne slaže sa predlozima iz sledećih razloga:

"KK Crvena zvezda MTS se ne slaže sa predlozima koji su prethodnih dana poslati svim kluboviam i ABA ligi u cilju vraćanja "nacionalnog ključa" i nekakvog "unapređenja" suđenja predlozima koje smatramo retrogradnim i zapravo nas vraćaju dva koraka unazadna ovom polju i otvaraju mnogo više pitanja nego što daju odgovora. O mogućnosti eventualnih "mešetarenja" poejedinaca da i ne govorimo", navodi se u saopštenju Zvezde.

"Poučena iskustvima iz prethodne dve sezone, Crvena zvezda je kategorički protiv "nacionalnog ključa". Umesto toga, naš klub predlaže mnogo konstruktivniji pristup i predlog, a koji bi se sastojao u sledećem:

Prilikom delegiranja sudija predlažemo mogućnost svrstavanja sudija u tri ili čak četiri grupe. 

Svakom sudiji bi se dodelio broj:

Žrebovanjem bi se vršilo delegiranje, a žreb bi se održavao u kancelariji ABA lige u Beogradu. Vodio bi ga i organizovao sportski direktor lige Milija Vojinović. Svi predstavnici klubova mogli bi da ga prate onlajn, ali i lično ukoliko izraze želju.

Proces žrebanja je vrlo jednostavan i onemogućava bilo kakvu mogućnost za neregularnosti i nedoumice:

Za svaku utakmicu bi se žrebom izvlačio po jedan sudija iz svake grupe. Sudije ko bi bile zauzete za to kolo, ili iz opravdanog razloga ne bi mogle da sude to kolo, bile bi izuzete sa žrebanja.

Utakmice bi se unapred kategorisale po težini, što bi radili komesar sa suđenje i sportski direktor takmičenja.

Za "teže" utakmice, kao i utakmice "visokog rizika", morala bi biti delegirana najmanje dva arbitra iz prve grupe, a ako je potrebno i sva trojica iz prve grupe.

Takođe, prelazak sudija iz jedne u grupu tokom sezone bio bi moguć i to zavisi isključivo od ocenakoje sudije dobiju tokom takmičenja, čime bi održavali visok nivo suđenja i ujedno motivisali sudije da održavaju ili podižu tokom sezone nivo svog suđenja."

"KK Crvena zvezda smatra da kao liga koja želi da napreduje, moramo da napravimo model (koji ABA liga želi od Evrolige), a on se sastoji u tome da liste sudija, delegata i kontrolora moraju biti usklađene sa nacionalnim takmičenjima, kao id a sudija koji na utakmici domaćeg takmiečnja dobije lošu ocenu, neće biti u mogućnosti da bude delegiran za utakmice ABA lige. Još jedan detalj od izuzetne važnosti je i da sudije koje na domaćim takmičenjaima nemaju dovoljan broj utakmica, neće biti u mogućnosti da se nađu na listi ABA lige."

"Bez obzira na određene nesuglasice, KK Crvena zvezda uvek će bitikoji želi da unapredi sve segmente ABA lige, čiji je suvlasnik, ali će se držati i određenih principa i od njih neće odstupiti. Kao klub smatramo da ukidanje "nacionalnog ključa" u delegiranju sudija predstavlja veliki korak nazad za ABA ligu i otvara mogućnost za brojne nepravilnosti, koje neće doneti dobro regionalnom takmičenju. Posebno smo začuđeni čiunjenicom da tokom prethodnih, a posebno prošle sezone, nismo čuli nikakve primedbe po ovom pitanju, posebno oko kvaliteta suđenja i nacionalne pripadnosti sudija koje su vodile utakmice ABA lige. Po tom pitanju, smatramo da je KK Crvnea zvezda imao mnogo više razloga za nezadovoljstvo, a posebno smo sticali uticaj da su pojedini klubovi imali sve pogodnosti svojevrsnog "nacionalnog ključa" koji bi sada da ukidaju."

"KK Crvena zvezda" smatra da svi moramo da se držimo odrđenih principa koje smo postavili kao liga i takmičenje, a ne da ih menjamo iz sezone u sezonu, ili kako se pojedincima prohte", zaključuju iz Zvezde.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару