Читај ми!

Jokić na putu ka drugom uzastopnom MVP priznanju

Najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić na dobrom je putu da drugu uzastopnu sezonu dobije MVP nagradu za najkorisnijeg igrača regularnog dela. Jokić, predvodnik Denver nagetsa koji odlučno guraju ka plej-ofu, nalazi se na prvom mestu liste MVP kandidata ažurirane posle Ol-stara. Glavni konkurent mu je, kao i prošle godine, Džoel Embid iz Filadelfije, dok šansu za laskavo priznanje imaju i Janis Adetokumbo i Demar Derozan.

Јокић на путу ка другом узастопном МВП признању Јокић на путу ка другом узастопном МВП признању

Momak iz Sombora je drugi put u karijeri bio starter na utakmici najvećih zvezda i malo je nedostajalo da upiše tripl-dabl, ali mnogo važnije je ono što čini u dresu "grumenja".

Ekipa iz Kolorada trenutno je na šestoj poziciji na tabeli Zapada, sa izglednim šansama da se nađe u plej-ofu, pošto je u prošloj igrala polufinale konferencije sa Finiksom.

Takođe je u seriji od šest uzastopnih trijumfa, a Nikola od početka sezone prosečno beleži 26 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija. Posle trodnevnog spektakla u Klivlendu, vratio se u takmičarski ritam i u prvom meču mu je nedostajala jedna asistencija, dok je u drugom uzastopnom protiv Sakramenta kompletirao tripl-dabl.

"Kada dođe utakmica, nekako ne razmišljam o tome [o tripl-dablu)]. To mi je nekako glupo. Nije mi sportski, nije takmičarski da sad ja jurim nešto – to mi je bezveze", rekao je Jokić za RTS na konstataciju da mu je čak 29 puta u karijeri tripl-dabl izmakao za jedan skok ili asistenciju.

To mu je bio 16. put ove sezone da je dvocifren u najmanje tri statističke kategorije, po čemu je ubedljivo prvi u ligi. Iza njega je Dežonte Marej sa 12, koji jedini ima dvocifren broj tripl-dablova.

Jokić je i dalje sedmi na večnoj listi sa 73, ali ima samo pet manje od legendarnog Vilta Čemberlena. Kada ga bude prestigao (možda čak i ove sezone), Nikola će biti najuspešniji centar svih vremena po ovom parametru.

Ono što srpskog centra odvaja od ostalih kandidata i zbog čega je konstantno na vrhu liste, jeste njegov uticaj na ekipu – kako defanzivno, tako i ofanzivno. Već sada je, nakon što je odigrao 15.000 minuta od dolaska u NBA, njegov +/– rejting među najboljima svih vremena.

On određuje koliko je Jokić efikasan u napadu, tačnije da li tim postiže više ili manje poena sa određenim igračem na parketu (otuda plus i minus), a ispred su samo legendarni Majkl Džordan i Lebron Džejms.

Sve to treba posebno apostrofirati, jer Nagetsi već duže vremena ne mogu da računaju na prvog plejmejkera Džamala Mareja, kao ni na drugu ofanzivnu opciju Majkla Portera juniora, koji će gotovo izvesno pauzirati do kraja sezone.

Međutim, ono što se mnogo češće zaboravlja jeste njegov učinak u odbrani, pošto je Denver drugačija ekipa kada Nikola brani reket. Možda i najveći napredak od dolaska u najjaču ligu sveta napravio je na tom polju i sve je počelo da se vraća u ovoj sezoni.

Već tri puta je u poslednjim napadima utakmice imao odlučujuće blokade koje su donosile pobede (najviše od svih košarkaša), dok je u takozvanim "klač" momentima, onima u završnici u kojima se odlučuje pobednik, baš kao u poslednjem okršaju sa Kingsima, defanzivnim reakcijama donosio prevagu.

"Veoma je teško igrati protiv njega. Mnogo akcija igraju preko Jokića i on stavlja ogroman pritisak na vas", izjavio je privremeni trener Sakramenta Alvin Džentri.

Jasno je da je Jokić najveći favorit da ponovo dobije priznanje za MVP-ija regularnog dela sezone, subjektivni osećaj je da igra na višem nivou nego prošle sezone u kojoj je dominantno izabran, ali to ne znači da će lako i sigurno doći do nagrade.

Baš kao i pre 12 meseci, najveći izazivač svakako mu je Džoel Embid iz Seventisiksersa, kojem je očigledno žarka želja da skine Jokića sa trona. Fizički najdominantniji centar današnjice impresivan je od starta takmičenja, a od poslednjeg preseka njegovi brojevi su dodatno skočili.

U ovom trenutku prosečno beleži skoro 30 poena po utakmici, uz 11,1 skok i 4,5 asistencija. Pre Ol-star pauze je na dve od tri utakmice postizao više od 40 poena, dok je u sličnom ritmu nastavio i nakon odličnog nastupa u Klivlendu. Protiv Minesote je završio sa 34 poena, 10 uhvaćenih lopti i tri uspešna dodavanja.

"Stvarno ne želim da forsiram celu stvar, ali način na koji igram govori za sebe, posebno zbog svega što smo prošli – dramu koju smo imali cele godine, činjenice da su nam nedostajali glavni", rekao je Embid koji je pokušao da individualne ambicije ostavi po strani.

Međutim, prateći verovatno i želju zapadnih medija, često izostavljanje srpskog asa iz svih potencijalnih projekcija, Džoel je u prošlosti umeo hrabro i jasno da tvrdi da njemu pripada MVP nagrada. Toliko, da je prošle sezone čak moglo da se iz njegovih izjava zaključi da veruje da je Jokićeva pobeda bila nezaslužena.

"Zbog načina na koji je naš tim formiran, morao sam da svoju igru dignem na viši nivo – ofanzivno, defanzivno, u organizaciji igre… Imam sjajne saigrače koji mi svakoga dana mnogo pomažu", dodao je Kamerunac.

Do kraja regularnog dela takmičenja u NBA ostalo je nešto više od 20 utakmica i sva je prilika da će se u konačnom izboru odlučivati između Jokića i Embida. Obojica igraju sjajno, šut iz igre im je veći od 50 odsto cele sezone, pa će sitnice, ali i nastupi do kraja biti presudni.

Prednost je svakako na strani srpskog centra, što zbog većeg broja asistencija, što i zbog nečega što su apostrofirali i analitičari NBA lige. U pitanju su različiti načini odbrane koju protivničke ekipe igraju na njemu.

"Petica" Filadelfije nema toliko uticaja na igru saigrača, obično je prva opcija u napadu (videćemo koliko će se to sada promeniti dolaskom Džejmsa Hardena), a i, bez obzira na to koliko je unapredio šut, češće snagom nego veštinom odgovara na različite defanzivne izazove sa kojima se suočava.

Na trećoj poziciji liste kandidata je i dalje zvezda Milvokija Janis Adetokumbo, koji je u poslednje dve utakmice postigao 82 poena iz samo 30 šuteva, dok je na četvrtom mestu, sa velikom mogućnošću za dalji napredak, najbolji pojedinac Čikaga Demar Derozan.

Derozan je izrastao u pravog lidera Bulsa, koji drže prvu poziciju na Istoku, a on je u međuvremenu oborio nekoliko neverovatnih rekorda. Vezao je čak osam utakmica u kojima je postigao 35 i više poena, uz procenat šuta veći od 50%.

Takođe je već 10 uzastopnih mečeva na 30+ poena, pa mu fali samo jedna da izjednači rekord franšize koju drži "njegovo leteće visočanstvo" Džordan.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару