Zvezda na pragu izlaska iz krize

Pritisnuta brojnim problemima Crvena Zvezda sigurno ne liči na sebe prethodnih sezona. Brojna dugovanja, prema bivšim igračima i trenerima, dodatno su opteretila ovaj klub, ali čini se da se polako nazire svetlo na kraju tunela.

Kako saznaje list Politika, Crvena Zvezda je uspela da anulira više od šest miliona duga. "Crveno-beli" su isplatili dugovanja drugim klubovima, bivšim igračima i trenerima. U pitanju su uglavnom stranci, Bronovicki, Lukas, Suzuki, Salas, Šišić, Zeman...Spisak zaista nije mali.

Do pre samo dva meseca Zvezda je bila na korak da naredne sezone ne učestvuje u evropskim takmičenjima upravo zbog dugova koji su se nagomilali u proteklih deset godina.

Rukovodstvo beogradske ekipe je moralo obaveze da reguliše do sredine juna kako bi klub mogao da igra u Evropi, jer bi u suprotnom Evropska fudbalska unija onemogućila bivšem prvaku Evrope da se takmiči u takmičenjima pod okriljima ove organizacije.

Ova dugovanja su nastala u periodu od 2002. do 2009. godine. Sadašnja Zvezdina uprava uspela je pre godinu dana da vrati 2.1 milion evra nasleđenih dugova i tako stekne pravo da igra u Evropi gde je zaustavljena na prvom koraku, bolji je bio slovački Slovan u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Tokom jeseni prošle godine plaćeno je dodatnih milion evra, a u jednom trenutku, u novembru, Crvenoj Zvezdi je pretilo oduzimanje bodova u nacionalnom prvenstvu od strane UEFE-e, jer je morala da plati preko sto hiljada evra bivšem igraču Lukašu. Ova obaveza je ispunjena u poslednjem trenutku pa direktnih posledica nije bilo.

Politika dalje navodi da je, tokom marta i aprila, Zvezda platila više od 3.8 miliona evra bivšim igračima, tako da joj u ovom trenutku ostaje da reguliše manji deo obaveza kako bi stekla pravo da igra u evropskim takmičenjima.

Celu priču je za Politiku potvrdio i poslovni direktor Crvene Zvezde Đorđe Stefanović.

"Naš klub je uspeo ove godine da vrati nekoliko miliona evra nekadašnjim igračima i trenerima. Zahvalni smo svima koji su dali nesebičan doprinos da se ovaj problem uspešno rešava. Ova uprava nije napravila te dugove, ali oni su Zvezdini i mi moramo da ih preuzmemo i vraćamo. Inače, tokom proleća ukupan dug kluba je smanjen, a i poverioci su pokazali strpljenje za dobijanje para koje im na osnovu ugovora pripadaju. Istovremeno, plaćamo redovne troškove, a spremamo se ozbiljno i za letnji prelazni rok. Nije nam nimalo lako, ali očekujemo u narednom periodu nove sponzore i povećanje ulaganja onih koji su već sa nama. Sve će nam to pomoći da do kraja godine Crvena zvezda postane stabilan klub koji je izašao iz krize. Nedavno je jedna od najvećih svetskih konsultantskih kuća uradila reviziju poslovanja kluba i predložila biznis plan za narednih pet godina", izjavio je Stefanović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару