Читај ми!

Finansijska trka Saudijske Arabije sa ostatkom sveta za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine

Poslednjih godina Saudijska Arabija i njeni timovi poprilično su postali finansijski raskalašni i dospeli su na prvo mesto na listi najpoželjnijih destinacija evropskim fudbalskim zvezdama. Iza te činjenice stoji ideja i želja čelnika bliskoistočne kraljevine da dobiju trku za domaćina Mundijala 2030. godine.

Donedavno, Kina i američka MLS liga bile su najčešća odredišta fudbalerima iz ekipa sa Starog kontinenta koji su karijere okončavali u nekom od timova iz Superlige u azijskoj zemlji ili u Sjedinjenim Državama. 

Svedoci smo da u letnjem prelaznom roku veliki broj fudbalera prelazi iz evropskih klubova u neki od timova iz Prve lige Saudijske Arabije, a zvezde poput Karima Benzeme i Ngola Kantea već su potpisali unosne ugovore sa Al Itihadom.

Ne može se reći da igrači u zrelim fudbalskim godinama odlaze u Saudijsku Arabiju isključivo zbog kvaliteta fudbala, već je po svemu sudeći finansijska moć presudna za transfere.

U platežnoj kategoriji retko koji klub u Evropi, pa i svetu može da se takmiči sa novčanim kapitalom timova iz Saudijske Arabije.

Ronaldo je primera radi postao fudbaler sa najvećom zaradom na svetu kada se pridružio Al Nasru krajem prošle godine uz dvogodišnji ugovor vredan 200 miliona dolara po sezoni.

Portugalčev dolazak bio je presudan za dodatni finansijski progres, jer je saudijski državni investicioni fond prosledio novac još nekolicini kubova u ligi kako bi i oni mogli da priušte dolazak fudbalskih zvezda u svoj tim.

Ovakav model privlačenja prekaljenih fudbalskih majstora je nešto što je već viđeno, primera radi nekada su Japan, Indija, pa čak i Australija bile zemlje koje su igračima nudile velike plate na godišnjem nivou, a zauzvrat dobijali su pune stadione, međutim, čini se da Evropi niko ne može da oduzme plodno tle za taktičko i tehničko nadmudrivanje u fudbalu.

Teško je reći "ne"

Karim Benzema se nakon 14 godina igranja u Realu oprostio od madridskog giganta i sa 35 godina potpisao je najvredniji ugovor u karijeri.

Francuz alžirskog porekla će zarađivati neznatno više od 107 miliona dolara po sezoni. Poređenja radi, Kilijan Mbape je jedini igrač van Saudijske Arabije koji zarađuje više od pomenute sume na godišnjem nivou.

Ngolo Kante pridružio se Benzemi u Al Itihadu, dok tri njegova bivša saigrača iz Čelsija slede put omalenog Francuza. Hakim Ziješ najverovatnije odlazi u Al Nasr, Eduard Mendi i Kalidu Kulibali u Al Hilal. 

"Evropski fudbal ne bi trebalo da strahuje od odlazaka igrača u klubove iz Saudijske Arabije", izjavio je nedavno predsednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin.

On je istakao da klubovi iz Saudijske Arabije, prave greške jer ulažu u transfere zvezda koje su na zalasku igračkih karijera.

Međutim, nakon Čeferinove izjave dogodilo se "iznenađenje" - dolazak Rubena Nevesa u Al Hilal.

Portugalski reprezentativac je sa 26 godina najmlađi evropski fudbaler koji je napustio Stari kontinent i krenuo put saudijskog fudbala.

Jasno je da najpopularnija bliskoistočna fudbalska liga ne želi da bude predpenzionerski zlatni raj za fudbalere, već pokušava da pokaže sposobnost da se atktivno bori sa velikim evropskim ligama.

U količini novca i spremnosti plaćanja, unapred se zna pobednik.

Državni plan za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman najavio je početkom godine pokretanje nacionalnog plana za razvoj fudbala u kraljevini.

Posle kupovine engleskog Njukasla, Saudijci su odlučili da ulože novac u domaću ligu sa namerom da ostatak sveta gleda ka Arabijskom poluostrvu, konkretno u pravcu fudbalskih terena.

Saudijska Arabija nastoji da zakorači komšijskim stopama, međutim ambicioznije od katarskog plana, s namerom da organizuje Svetsko prvenstvo 2030. godine.

Posle nedavne reorganizacije, četiri kluba u zemlji - Al Hilal, Al Nasr, Al Itihad i Al Ahli - biće u većinskom vlasništvu države, budući da javni investicioni fond Saudijske Arabije ima udela od 75% u donošenju odluka i fininansiranju.

Dolazak planetarno popularnih fudbalera utiče na razvitak infrastrukture, ali i interesovanje ostatka sveta za njihove nastupe u klubovima širom Saudijske Arabije što na kraju doprinosi popularizaciji lige, ali i države.

U konkurenciji za organizaciju Mundijala 2030. godine, Saudijska Arabija u dogovoru sa Egiptom i Grčkom nasuprot najavljenoj ponudi imaće protivnike iz Južne Amerike - Argentina, Urugvaj, Čile i Paragvaj, i međukonfederacijski savez sastavljen od Španije, Portugalije, Ukrajine i Maroka.

Ukoliko je model za dobijanje domaćinstva isti kao u slučaju Katara, nema sumnje koja zemlja će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару