Van Dajk na udaru kritika – "užasno postavljanje, zaspao je kod prvog gola"

Virdžil van Dajk, najbolji fudbaler Liverpula i Premijer lige ove sezone, našao se na udaru kritika posle poraza svog tima od Barselone u Ligi šampiona. Barselona je slavila na svom stadionu rezultatom 3:0, u prvoj utakmici polufinala elitnog takmičenja, pa nosi veliku prednost u grad Bitlsa sledeće nedelje.

Holandski defanzivac, koji je pre nekoliko dana dobio nagradu za najboljeg igrača engleskog šampionata, nije imao svoje veče na "Kamp Nou".

Odbrana Liverpula nije uspevala da u dovoljnoj meri zadrži napad Katalonaca, on je u nekoliko navrata tražio udvajanje Lionela Mesija, koji je presudio "crvenima" sa dva pogotka u nastavku.

"Ne postoji odgovor na Mesija, niko ga nema. On je bio najveći problem. Drago mi je što igram u Premijer ligi, a ne u Španiji, pa ne moram da se suočavam sa njim svake sezone", iskren je bio Van Dajk.

Međutim, njega su kritikovali bivši fudbaleri i treneri zbog velikih propusta prilikom prvog pogotka Katalonaca – Đordi Alba je izuzetno centrirao u 24. minutu, Luis Suarez pobegao i savladao golmana Alisona.

"To je Van Dajkova greška. Mogao je da vidi Suareza, usmerio ga je gde je želeo, nije u pitanju raketna nauka. Bio je ispred njega, to je tvoj čovek, broj devet na leđima. Virdžil je bio statičan, njegova pozicija je bila kriminalna", kazao je Rio Ferdinand, nekadašnji štoper Mančester junajteda.

Sada novinar i potencijalni sportski direktor "crvenih đavola" detaljno je analizirao situaciju.

"On mora da bude 'oči i uši' Žoela Matipa, da ga pomera gde želi, kako bi ovaj zaustavio loptu na prvoj stativi. Ako to ne uspete, morate da ispratite svog čoveka. Siguran sam da će biti razočaran svojom reakcijom. Video je trk Luisa Suareza, pokušao je sa anticipacijom lopte. Matip nije mogao da vidi Urugvajca koji je bio iza njega. Van Dajk je krivac za gol."

Saglasan sa njim bio je i Arsen Venger, dugogodišnji menadžer Arsenala.

"Kada se uđe u poslednju trećinu, to je kvalitetna Barselona. Videli ste – jedna šansa i odmah gol. Veoma je interesantno da je Van Dajk pokrivao prostor, a trebalo je da isprati Suareza. To se očekuje od centralnog defanzivca, posebno takvog kvaliteta, a on ga je pustio. U začetku akcije njegova pozicija nije bila loša, ali je potom odbio da reaguje", kazao je Francuz.

Venger je pronašao deo opravdanja za primljeni pogodak u fantastičnom centaršutu Barsinog beka.

"Bio je to sjajan gol jer je centaršut bio fantastičan. Golman ne može da pokupi loptu, ona se našla između štopera i golmana. Divno!"

Alesandro Kostakurta, legenda Milana i jedan od najboljih odbrambenih igrača u istoriji "rosonera", kaže da u ovoj situaciji defanzivcima ne bi trebalo da bude previše teško.

"Van Dajk je zaspao kod Suarezovog gola. Bila je to veoma laka pozicija za odbranu", istakao je Kostakurta, na čije se reči nadovezao i trener Fabio Kapelo:

"Stajala su tri Liverpulova igrača, naspram jednog napadača!".

Iako je propustio da isprati i Mesija kod drugog gola, za Van Dajka je spomenuti Ferdinand imao reči hvale zbog neverovatne sezone u klubu sa "Enfilda".

"On im je najbolje pojačanje, bez dileme. Nagradu za najboljeg igrača Premijer lige je dobio i oko toga nema rasprave. Mislim da je izuzetno važan igrač, a svaki sjajan tim mora da ima dobre temelje u odbrani. Liverpulu je to očajnički bilo potrebno. Van Dajk im je najbolji centarhalf kojeg su imali od Alana Hansena. Ono što volim kod njega jeste što druge igrače čini boljim. Daje im samopouzdanje – od golmana, do bekova, mladih momaka koji stoje pored njega. To se oseti duž čitavog tima, sjajni igrači čine da im se saigrači osećaju komfornije i igraju bolje. Nema sumnje da je trenutno najbolji štoper na planeti. Nema sumnje", uveren je Ferdinand.

Holandski fudbaler sada će imati još jedan zadatak, da sa menadžerom Jirgenom Klopom i iskusnijim saigračima podigne ekipu pred neizvesnu završnicu Premijer lige, kao i pred revanš utakmicu sa Barselonom, koja je programu sledećeg utorka od 21 čas u Liverpulu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару