Читај ми!

Venecija: Naše tri umetnice o dve zemlje i identitetu

Venecija, kolevka lepote, kulture i umetnosti. U ovom gradu nedaleko od Trga Svetog Marka, u galeriji palate "Pizani Rivedin", 18. oktobra, svečano je otvorena kolektivna izložba pod nazivom "Identitet". Naše tri srpske umetnice Jelena Borovčanin, Ivana Bukovac i Marija Marković, predstavile su svoja tri stilski različita umetnička dela koja govore o povezanosti Italije i Srbije, dve zemlje i dve kulture, ali i o svojim korenima i poreklu.

"Reč identitet koja je latinskog porekla predstavlja individualnost koja svaku osobu čini jedinstvenom. Na pitanje ko sam ja svako bi dao različit odgovor. Identitet, predstavljanje sebe različitog od ostalih. Pojedinci mogu imati isto interesovanje i cilj ali ne mogu biti isti, i upravo ta razlika i jeste ono što čini svet lepim. Tri umetnice istog porekla, sa istim kulturnim nasleđem i sličnim interesovanjem ali zahvaljujući talentu pokazale su svoja umetnička dela zadivljujućom lepotom i posebnošću. " Ovim rečima je izložbu svečano otvorila generalna konzulka Republike Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković koja se obratila prisutnima i pozdravila sve u ime države Srbije. Konzulka Stojiljković je našim umetnicama uputila komplimente za prelepu izložbu, i zahvalila se svima koji su pružili pomoć u realizaciji ovog divnog projekta.

Prisutnima se obratio i kustos izložbe, profesor Akademije umetnosti iz Venecije, Saverio Simi de Burgis, koji je prepoznao vrednost i veštinu naše tri mlade umetnice kroz raznolikost umetničkog izraza kroz temu Identitet. Profesor Simi de Burgis rekao je da identitet ovuhvata mnoge teme, počevši od ličnog, fizičkog pa i nacionalnog, traženje svoga ja i mogućnost da opravdamo svoje traganje dobivši smisao, u čemu su tri umetnice bile jako uspešne.

Takođe su se obratili i Nikola Paulon, predsednik kulturnog udruženja "Paoulina Paulon" iz Vićence koje je dalo veliku podršku u organizaciji izložbe. Gospodin Paulon čije udruženje pomaže mladim talentovanim umetnicima koji dolaze u Italiju iz celog sveta, bio je inicijator ove kolektivne izložbe, i spojio naše umetnice koje se ranije nisu međusobno poznavale. 

Publici se zahvalila i Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji koja je izrazila veliko zadovoljstvo što smo pružili podršku u organizaciji ovako važne izložbe, jer naš cilj i jeste da između Italije i Srbije gradimo most. Srbija i Italija imaju jako važne istorijske veze i prijateljski odnos koji postoji vekovima. Saradnjom između nas koji živimo u dijaspori, italijanskih i naših institucija u Srbiji, možemo doprineti izgradnji vrednih i značajnih projekata, poput ovog.

Marija Marković, akademski vajar koja je obrazovanje stekla na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji, specijalizovana je u rezbarstvu drveta i vajarstvu u drvetu. Trenutno živi i radi kao profesor umetnosti u gimnaziji u gradu Peskari u regiji Abruco, gde ima i svoju galeriju. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, i njeni radovi su izloženi širom Italije i u inostranstvu. Na izložbi Identitet predstavila je svoje radove kroz materijale od kamena i drveta, koje za nju simbolušu korenje i poreklo. 

Ivana Bukovac, akademska slikarka takođe je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji, živi i radi u Padovi. Učestvovala je u mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori, i dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Svoja umetnička dela predstavlja putem slika sa tradicionalnim ženskim elementima. Njen odnos između individualnog i kolektivnog identiteta se odnosi na sećanje na prošlost, kao i na naše korene. Istraživanjem narodne nošnje zadržala je simboliku i tako tradiciju pretvorila u intimnije istražnje identiteta koja se odnose na lica, na uspomene ali ujedno i na kolektivno putem instalacija koja je izrađena od kose različitih žena.

Jelena Borovčanin, magistar je političkih nauka, i živi i radi u Beogradu. Njena ljubav prema kreativnosti motivisala je da pre nekoliko godina počne da se bavi umetnošću. Njene slike kroz instalacione delove predstavljaju dekoraciju, a za izložbu i temu identiteta povezala je istorijsku povezanost Italije i Srbije od Rimskog carstva do današnjih dana. Na 7 mapa predstavljene su karte i mape važnih istorijskih događaja izrađene od stakla, koji su simbolički obeležene italijanskim novčićima.

Tako su naše tri mlade talentovane srpske umetnice, predstavile svoja dela na svečanom otvaranju u Veneciji. Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi, a goste su po tradicionalnom srpskom događaju dočekali  uz pogaču i so mladi članovi udruženja "Sloga" iz Basana del Grapa u narodnoj nošnji. Među mnogobrojnim gostima koji su uživali u izložbi, bili su prisutni i mnogi predstavnici važnih italijanskih institucija i firmi, umetnički kritičari, kao i gosti iz Srbije i sponzori događaja.

недеља, 01. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару