Prosvjeta u Beču o Kosovu i Metohiji

Kultna tribina bečke Prosvjete „Susreti i razgovori“, koja se održava jednom mesečno još od 2011. godine, organizovana je ovaj put u subotu 20. oktobra uveče, u sali crkve sv. Save u Beču. Tema je bila „Naše Kosovo i Metohija“ a gosti Prosvjete bili su sjajni pisci sa juga Srbije, Kosova i Metohije: Lela Marković iz Prizrena, Dragiša Bojović iz Banja, Dragomir Kostić iz Prištine i Milorad Ilić iz Novog sela.

Pesnike i prisutne je u ime hrama sv. Save pozdravio sveštenik Miljan Antić, a program je vodio Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču, koji je zahvalio gostima što su prihvatili poziv i prevalili veliki put da Srbima u Beču svojom poezijom donesu drevne srpske reči i ožive srpski duh Kosmeta.

Susret bečke publike sa kosmetskim pesnicima bio je po mnogo čemu poseban. Čarobno i emotivno veče desilo se u subotu. Bila je to lepa privilegija za sve prisutne u kojoj se uživalo u toplim i jakim stihovima, ali i iz prve ruke moglo čuti o teškom životu srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini. U nedelju su se pesnici svojim stihovima još jednom obratili našim ljudima, posle liturgije u hramu sv. Save.

Ovi „Susreti i razgovori" pokazali su veliku bliskost naših ljudi iz Beča sa sunarodnicima sa Kosmeta. Razgovori koji su spontano usledili posle književnog programa bili su vrlo intenzivni i puni emocija. Posebno pažljivo slušane su reči kosmetskih pesnika o životu pod privremenom okupacijom i u izgnanstvu, zajednički traženi odgovori na pitanja od kojih je na neka bilo teško odgovoriti.

 

Ne znam da li su nas više dirnuli topli stihovi Lele Marković o Prizrenu, emotivna poema Milorada Ilića o prognanom dečaku sa Kosmeta, Sveta elegija Dragiše Bojovića ili kratka i bolna pesma Binač Dragomira Kostića, ali, iako su svi oni pesnici različitih stilova i poetika, povezuje ih duboka žalost za okupiranim zavičajem i velika nada u povratak u taj zavičaj.", rekao je na kraju programa Mijalković i obećao da će Prosvjeta sve učiniti da se Srbi iz Beča ponovo susretnu sa pesnicima juga Srbije, sledeći put upravo tamo, na Kosovu i Metohiji.

U ime ostalih, domaćinima se zahvalila Lela Marković: „Zahvaljujući velikom gostoprimstvu sveštenstva crkve Sv. Sava u Beču a posebno, zahvaljujući angažovanju, bratskom i prijateljskom prijemu Srđana Mijalkovića i Prosvjete, nas četiri pesnika Kosova i Metohije, imali smo mogućnost, priliku i zadovoljstvo da sa braćom i sestrama u dijaspori provedemo zajedničke trenutke, deleći bol, prkos, nacionalno i versko osećanje, u dijalogu, razgovoru i doživljaju poezije o našoj Svetoj Zemlji. Zahvaljujemo i parohijanima koji su se odazvali pozivu pesnika i organizatora, na gostoprimstvu divnoj Zorici Mijalković i ostalim sunarodnicima koje smo tokom boravka imali priliku da sretnemo. Samo možemo da poželimo da im uzvratimo svo dobro koje su nam podarili, i ponadamo se da ćemo svi dogodine biti u Prizrenu!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару