Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Gost u studiju je predsednik Upravnog odbora Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo. Repriza emisije u 02.03 i sutradan, u utorak, u 13.25 na RTS Svet.

Već duži niz godina u Bosni i Hercegovini (BiH) se, pre svega na području njenog federalnog entiteta, u okviru projekta Svetske banke, sprovodi postupak sređivanja zemljišnih knjiga, odnosno tzv. „harmonizacija podataka". Zbog nedovoljne transparentnosti procedure usklađivanja zemljišnih knjiga, u toj susednoj nam državi, mnogi Srbi koji su odatle iselili bilo svojevoljno, pre rata, ali i prisilno tokom rata, nisu upoznati sa mogućnošću da bi mogli da ostanu bez zemljišne i druge nepokretne imovine.

U cilju očuvanja imovinskih prava Srba iz Federacije BiH pokrenuta je zajednička kampanja od strane nadležnih institucija Republike Srpske i Republike Srbije kako bi se građani srpske nacionalnosti maksimalno uključili u postupak usklađivanja podataka o nekretninama, katastra i zemljišnih knjiga u tom entitetu BiH.

Koliko je ovaj projekat sređivanja zemljišnih knjiga značajan i šta je njegov osnovni cilj, kao i zašto je važno odazvati se ovoj akciji, zatim i kako teče odaziv samih Srba poreklom sa tih prostora, koliko ih se do sada odazvalo, koja je procedura, gde i kako se mogu da se jave svi oni koji se još nisu odazvali na poziv, i na kraju koje su posledice ako se ne jave u roku i koji sve problemi mogu da iz toga proizađu? O tim i drugim pitanjima vezanim za proces sređivanja zemljišnih knjiga u FBiH u studiju govori gost, predsednik Upravnog odbora Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo.

U emisiji ćemo se takođe upoznati i sa aktuelnim stanjem, odnosno sudbinom Srba u Opštini Vareš, u Zeničko-dobojskom kantonu, što je u osnovi i slika stanja na gotovo celoj teritoriji Federacije BiH, odakle se veliki broj Srba iselio, ranije iz samo ekonomskih razloga, a kasnije, tokom devedesetih, i zbog ratnih međunacionalnih sukoba, kada su bili prinuđeni da napuste svoj rodni kraj i iza sebe ostave zavičaj, pradedovsku zemlju i mnoge druge nekretnine koje su danas uzurpirane od strane njihovih nekadašnjih komšija Bošnjaka ili Hrvata.

Iz drugog dela emisije pažnju upućujemo na zanimljivu i važnu priču o dubrovačkim Srbima, odnosno priču o veoma razvijenoj književnosti Srba u Dubrovniku, koja je u vreme Titove Jugoslavije bila potpuno potisnuta i gotovo zaboravljena. Nedavno objavljeni reprint kapitalnog dela „Dubrovačka književnost" dum Ivana Stojanovića iz 1900. godine govori u prilog tome da je dubrovačka književnost zaostavština pisana na srpskom jeziku, te da ona potpada pod srpsku intelektualnu svojinu. Ovo reizdanje je objavio Centar za srpske studije iz Banjaluke a priredili su ga profesori Duško Pevulja i Tatjana Bogojević.

Emisija završava muzičkim spotom „Ave Serbia", koja će nas podsetiti na velikog srpskog pesnika Jovana Dučića, u čiju čast se i upravo ovog novembra u Trebinju održavaju tradicionalne „Dučićeve večeri poezije".

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Muzička urednica Branka Lolić

Rediteljka Dragica Gačić

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару