Читај ми!

Svečani početak rada dopunske škole u Luksemburgu

U Velikom Vojvodstvu Luksemburg je 12. decembra 2021. godine svečano obeležen početak rada Dopunske nastave na srpskom jeziku koja je u sklopu obrazovanog sistema Republike Srbije. Dopunska nastava na srpskom jeziku u Luksemburgu je organizovana u dve grupe, jednoj grupi koja ima nastavu u prostorijama pri SPC, Parohiji Svetog cara Kontantina i carice Jelene i drugoj u prostoru Srpskog kulturnog centra, a nastavu pohađa 42 devojčica i dečaka. Nastavu u obe grupe izvodi nastavnica Dragana Petrović.

Pored pripadnika srpske zajednice okupljenih oko Srpske pravoslavne crkve i udruženja građana, ovom svečanom trenutku prisustvovali su ambasador RS u Briselu dr Marina Jovićević, konzul Vesna Lalić, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac, paroh Srpske pravoslavne crkve u Luksemburgu protojerej Zoran Radivojević i predsednik Upravnog odbora Srpskog kulturnog centra Marko Katanić.

Od školske 2021/22. godine nastava na srpskom jeziku u Lukesmburgu postala je deo sistema Dopusnke nastave u inostranstvu koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, a čija se realizacija sprovodi uz pomoć i podršku Ambasade RS iz Brisela koja nerezidencijonalno pokriva Veliko Vojvodstvo Lukesmburg.

Tim povodom ambasadorka dr Marina Jovićević uručila je rešenje o angažovanju ministra prosvete, nauke i tehniloškog razvoja, nastavnici Dragani Petrović. Ambasadorka je naglasila da dopunska nastava koja je deo obrazovnog sistema RS podrazumeva i izdavanje đačkih knjižica svim učenicima koji pohađahu nastavu na srpskom jeziku i uvrerenja o završnom osnovnom obrazovanju u inostranstvu na kraju osmog razreda. U obraćanju ambasadorka je istakla da će se Ambasada RS iz Brisela i dalje zalagati za širenje obuhvata dece koja su uključena u obrazovno-vaspitni rad na srskom jeziku kako u Kraljevni Belgiji tako u Velkom Vojvodstvu Luksemburg i da će podržati sve incijative naših građana koje za cilj imaju negovanje i očuvanje srpskog jezika kulture i tradiciji.

Konzulka Vesna Lalić je učenicima koji pohađaju Dopusnku nastavu na srpskom jeziku uručila progodne poklone, školski pribor i materijal za rad i slatkiše srpskih proizvođača, čemu se se deca posebno obradovala.

Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu poželela učenicima srećan početak nastave i istakla važnost učenja i negovanja srpskog jezika:

„Jako je važno da deca koriste sve prilike u kojima mogu da govore srpski jezik, u porodici, sa vršnjacima, za vreme poseta Srbiji, jer se na taj način razvijau jezičke veštine, stiče samopouzdanje i ostvaruje neraskidiva veza sa jezikom. Nikada nemojte odsustati od srpskog jezika, jer je jezik nešto što vas čini pripadnicima srpskog naroda".

Nastava se odvija u prostoru koji je prilagođen za učenje i koji omogućava ostvarivanje pedagoških zahteva.

Deca iz obe grupe gostima su priredila kraći program, gde su imali priliku da pokažu svoja postignuća. Pored recitacija i pevanja pesama učenici su pokazali i svoje likovne produkte vezane za ćirilicu, srpska obeležja i tardiciju.

Oba događaja nastavljena su druženjem, u prostorijama udruženja kao i prostoru crkve i protekla su u pozitivnoj atmosferi i dobrom raspoloženju.

Učenici koji pohađaju nastavu u prostorijma crkve imali su priliku da se tokom nedeljne liturgije pričeste.

Decu koja pohađaju nastavu u prostorijama udruženja obradovao je Deda Mraz koji je uz pesmu i igru deci určio novogodišnje poklone.

Formiranje dve grupe u Luksmburgu predstavlja dobra primer saradnje između inicijatora za pokretanje nastave, Ambasade RS u Briselu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Velikim zalaganjem i tudom pre svega gospođe Ivane Radivojević koja je inicirala osnivanje grupe pri crkvi i angažovanjem Marka Katanića za formiranje gripe u Srpskom kulturnom centru, ispunjeni su svi uslovi za početak nastave na srpskom jeziku u Luksemburgu. Procedure predviđene zakonom, uslovi za otvaranje grupa i svi operativno-tehnički poslovi obavljeni su sinhronizovano i blagovremeno, kako bi se na radost i zadovljastvo svih aktera započelo sa nastavom na srpskom jeziku u Luksembrugu.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару