Читај ми!

Samit srpske omladine i studenata Balkana

Samit srpske omladine i studenata Balkana pod sloganom ,,Sinergija kao ključ uspeha“ prvi put se održava u Beogradu od 09. do 11. jula u organizaciji Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) i Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i pod podrškom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Na svečanom otvaranju 10. jula u Sava Centru predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Ona je istakla da je cilj da mladi ostanu u Srbiji i u zemljama regiona i da se vraćaju iz inostranstva. Nemamo više toliko problema sa odlivom mozgova, a od 2015. do 2019. godine imamo neto priliv visoko obrazovanih od 24 do 29 godina, rekla je Brnabić. Premijerka je mlade na skupu pozvala da se vakcinišu, a potom učestvovala na prvom panelu sa temom:  ,,Mehanizmi i perspektive razvoja saradnje Republike Srbije sa Srbima iz regiona u oblasti obrazovanja i razvoja preduzetništva kao osnove za podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih Srba u regionu".

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković govoreći na panelu „Postojeći i mogući faktori povezivanja mladih Srba iz regiona - uloga srpskog kulturnog identiteta u savremenom okruženju" pozvao je građane Srbije i Srbe u regionu i dijaspori da ove godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, proslave isticanjem srpske trobojke.

„Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali nismo dovoljno radili na izgradnji i poštovanju kulta zastave, koji je ukorenjen kod mnogih naroda", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio značaj snažnijeg i masovnijeg uključivanja mladih u srpsku javnu i kulturnu diplomatiju, i predložio da, u okviru zajedničke borbe za promovisanje naše kulture kao obeležja nacionalnog identiteta, počnemo da masovno zajednički nastupamo na društvenim mrežama.

„Mislim da je uloga mladih u toj borbi ključna, a za vas je to 30 sekundi i jedan klik. Potrudite se da na takav način upoznajete ceo svet sa onim čime se kao narod ponosimo... Umrežimo srpsku omladinu u regionu, dolazite u Beograd i upoznajte se jedni sa drugima. Viđajte se i sarađujte a mi smo tu da vam pomognemo kada ponudite ideju", rekao je Selaković.

Treći panel je održan pod nazivom „Uloga sporta u jačanju kolektivnog duha i umrežavanju mladih Srba iz regiona - značaj sportskih manifestacija"

Na Samitu su govorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u ime Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, državni sekretar Marijana Dukić Mijatović i pomoćnik ministra Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić, kao i visoki zvaničnici Republike Srpske (BiH): Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanja i informaciono društvo Srđan Rajčević, Ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Sonja Davidović. Privrednu komoru Srbije predstavljao je Marko Čadež, Prosperitati fondaciju Balint Juhas, Sportski savez Srbije Davor Štefanek, Antidoping agenciju Republike Srbije Milica Vukašinović Vesić, Savet za strateške reforme u obrazovanju i nauci Ana Langović Milićević.

Na Samitu u Beogradu učestvuje oko 300 mladih iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kosovska Mitrovice, Banja Luke, Prijedora, Doboja, Dervente, Modriče, Mrkonjić Grada, Šipova Brčkog, Gradiške, Teslića, Novog Grada, Podgorice, Bijelog Polja, Pljevalja, Kolašina, Berana, Nikšića, Herceg Novog, Danilovgrada, Budve, Mojkovca i Plava. U toku boravka u Beogradu posetiće Dom Narodne skupštine Republike Srbije, Muzej Nikole Tesle, Hram Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u okviru šetnje kroz kulturno - istorijsko nasleđe  Beograda. Namera organizatora je da ovim događajem doprinesu učvršćivanju i jačanju veza mladih Srba iz regiona sa Republikom Srbijom, međusobnom umrežavanju mladih Srba iz regiona i mladih iz Republike Srbije, usporavanju odlaska radno sposobnih mladih Srba iz mesta porekla, te jačanju srpskog kulturnog i jezičkog identiteta među mladima.
 

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару