Читај ми!

Brizbejn: Čast i sećanje na Anzake, Srbiju i saveznike uz drvo i cvet

6. oktobar 2020. je bio značajan datum za srpske zajednice u Brizbejnu (Australija), pošto se održala svečana ceremonija na prostoru Crkvene Opštine u Vajkolu, ispred Srpske pravoslavne crkve Sveti Nikola. Razlog okupljanja je bio sećanje na pale borce i heroje iz Prvog svetskog rata.

Za "Srpski glas" govorio je potpredsednik Srpske pravoslavne crkvene Opštine Sveti Nikola, Vajkol, gospodin Steva Vlaisavljević. 

"Na dan 6. oktobra 2020. organizovali smo i odvojili ovaj pomen za sećanje na ratne heroje Srbije, Anzaka i saveznike iz Prvog svetskog rata. Sećanje na naše pale heroje iz rata se obično obeležava u mesecu maju na dan Anzak parade. Međutim, ove godine zbog ovakve ekstremne situacije, kao što je globalna pandemija, pomerili smo datum za šest meseci. Stoga smo odredili 6. oktobar za svečano držanje govora i odavanje počasti palim borcima iz Prvog svetskog rata. Ova svečana ceremonija se održala u Anzak Parku, u Ričlandsu kao deo faze projekta 2 i 3a. Počast je odana tako što su svi pozvani VIP gosti zasadili drvo i cvet za večnu uspomenu na pale heroje koji su žrtvovali svoje živote za mir na zemlji", rekao je Steva Vlaisavljević.

 Na svečanosti ste imali (zbog kovida-19 i pridržavanja pravila) skromnu, ali veoma uticajnu grupu "vip" gostiju. Možete li nam reći iz kojih su sve zajednica došli gosti za ovu specijalnu priliku?

"Imali smo goste iz parlamenta i gradske opštine. Bila nam je Džesika, član parlamenta, sa Maunt Omanija, što spada u našu zonu gde se nalazi naša Crkveno-školska opština Sveti Nikola u Vajkolu. Kvinslendska primijerka Anastasija Palažej je bila pozvana na ovu ceremoniju, ali pošto nije mogla da dođe, poslala je svoju predstavnicu parlamenta Džesiku.

Zatim su bili počasni konzuli za Rusiju, Irina Bruk i za Grčku, Biko Atanasas. Bilo nam je izvanredno što su nam došli brat iz grčke zajednice i sestra iz ruske zajednice, oboje kao predstavnici svojih zemalja.

Svečanost je bila posebna jer su nam se pridružila i deca iz Forest Lejk osnovne škole. Četvoro učenika je došlo zajedno sa direktorkom. Deca su izrecitovala nešto u ime njihove škole, kao sećanje na taj rat. Gosti su to srdačno prihvatili, a bilo nam je veoma drago da su nam se i mladi učenici pridružili ovom činu sađenja cveća i da su pripremili pojedinačno svoje govore.

Značajno je što u ovoj zemlji deca u školama uče o Anzaku i što su ovom prilikom mogli da vide i čuju nešto iz naših prostora Srbije kao to je da je Srbija bila u ratu, da je imala veliki broj žrtava koje su poginule tokom Prvog svetskog rata, da je Grčka izašla u susret našoj vojsci i našem narodu kada su se povlačili preko Albanije 1915. godine i onda pre nego što su došli do Krfa, 6000 naših vojnika je bilo položeno kod Vido ostrva blizu Krfa. Takođe smo se setili koliko je Rusija bila značajna u tom ratu, kako niko nije imao toliko žrtava za vreme Prvog svetskog rata kao Rusija i ruski narod - preko 3 miliona ljudi. Tu su bili predstavnici iz drugih zajednica kao iz Indije, pošto je i njihova zemlja imala žrtve rata dok su pripadali engleskoj koloniji.

Zatim nam je bio gost iz ruske zajednice dr Vladis Kos koji vodi Slavski festival. To je festival svih Slovena u Brizbejnu, koji se održava svake druge godine. Sledeći put očekujemo Slav Fest sredinom 2021. Rusi su započeli sa organizacijom Slav Fest-a 2017, i od tada se održava svake druge godine. Od velikog je značaja da sve ostale zajednice sa ovih teritorija upoznaju na festivalu kulturu Slovena sa Balkanskih prostora i iz istočne Evrope. Srpske zajednice iz Vulangabe i Vajkola su uključene u Slav Fest, i učestvovali su do sada sa folklorima i etno horovima.

Važno je da se uvek sa uzvišenim poštovanjem sećamo naših predaka a i da narod u Australiji nauči malo više o istoriji Srbije i o drugim zemljama koje su učestvovale u velikom ratu od 1914. - 1918. Takođe je važno za Australiju da znaju da Srbi žive i u Brizbejnu, imaju svoje zajednice, da smo na neki način aktivni, da imamo osećaj prema Australijancima, poštujemo ih jer živimo tu, a volimo svoje."

 Da li ste zadovoljni kako je sve prošlo na ovaj dan, pošto ste prvo priredili dobrodošlicu gostima, pa je bilo sađenje cveća i drveća a onda podsećanje na istoriju Anzaka, Srbije i saveznika za vreme Prvog svetskog rata i na kraju govori počasnih gostiju?

"Veoma smo zadovoljni, i ako Bog da videćemo za ubuduće. Očekujemo da se vrati i svečano marširanje na Anzak dan. Nadamo se da će od sledeće godine srpski narod moći ponovo da maršira za ovu svečanu priliku.

Takođe da spomenemo, bio nam je od gostiju gospodin Dušan Ćuić. Njegov pokojni otac Milan je u našoj opštini bio predsednik i dugogodišnji član, i mnogo je uradio za našu opštinu u Vajkolu. Zahvalni smo Dušanu što je došao sa ćerkom da podeli sa nama ovaj specijalni trenutak. Mnogi naši ljudi su takođe doprineli ovoj svečanosti ali nisu mogli da dođu zbog poslovnih obaveza. Koreograf folklorne grupe Morava Brizbejn, Igor je priložio finansijsku pomoć za ovaj dan, zatim Zoran Popov je priložio donaciju. Zoran je predsednik fudbalskog kluba Sveti Đorđe, koji su bili glavni sponzori za ovaj projekat u 2019. godini.

U 2020-oj za ovaj projekat Anzak, ove godine naš sponzor je bio Banings. Banings nam je izašao u susret i zahvalni smo im zbog toga. Zahvalni smo Srpskom Glasu na podršci i što su objavili naš članak pre par meseci o ovom događanju.

Srpska pravoslavna crkva u Vajkol-u se još jednom zahvaljuje svima što su prisustvovali svečanosti „Čast i sećanje na Anzake, Srbiju i saveznike uz drvo i cvet".

Sadili smo drveće i cveće zajedno, i mogli smo da zastanemo i setimo se ogromnih gubitaka i žrtava tokom prvog svetskog rata sa nadom da se rat više nikada neće ponoviti", rekao je Steva Vlaisavljević.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару