понедељак, 13.02.2023, 11:56 -> 12:23
štampajSrbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55
Gost emisije je istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zakropul) Dejan Zagorac. Repriza emisije u 02.03 i sutradan, u utorak, u 13.25 na RTS Svet.
Svedoci smo da se u savremenom svetu i sam način ishrane uzima kao odlika nekog naroda ili grupe, pa je tako ishrana i način pripreme hrane uzet kao dodatni kanal za promovisanje kulturnih posebnosti i različitosti među narodima. Možemo li danas definisati šta je to srpska trpeza, šta je čini, da li ona na svoj način odražava i naš nacionalni identitet, i u kojoj meri, ili i ona, poput većine nacionalnih kuhinja nije baš homogena, već je kroz tešku i turbulentnu prošlost preuzimala mnoge uticaje sa strane.
U fokusu emisije je kultura ishrane kod Srba, odnosno kako izgleda srpska trpeza u matici, a kako kod Srba u susednim zemljama, šta je to zajedničko a koje su razlike i specifičnosti. Gost u emisiji je istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zakropul) Dejan Zagorac, koji će nas upoznati sa razvojem srpske trpeze od najstarijih vremena do danas, kako se to nekad jelo a kako je to danas, koja su to srpska jela i pića poznata u svetu i druga zanimljiva pitanja vezana srpsku gastronomiju.
Takođe ćemo videti kako su, tokom ovog vikenda, protekle dve tradicionalne i važne srpske manifestacije - „Sretenjska akademija u Pešti" koju je pratila naša dopisnica Diana Kondić Đurić, glavna i odgovorna urednica „Varoš TV" iz Budimpešte, i druga svečanost se tradicionalno odžava u Beču a to je „Svetosavski bal", koji je ove godine održan sa malim zakašnjenjem.
Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica
Muzička urednica Branka Lolić
Rediteljka Erna Gligorijević
Коментари