Pomozimo obnovu Očne klinike!

Uništena fasada, zidovi sa kojih otpada malter, prozori koji ne dihtuju, propali podovi i toaleti... Tako danas izgleda najpoznatija i najstarija očna klinika u regionu. Bolji uslovi, uglavnom zavise od dobre volje donatora. Kako bi se ova klinika obnovila Program za dijasporu RTS-a odlučio je da pokrene humanitarnu akciju.

Gost emisije Srbija na vezi-zdravlje bio je dr Milenko Stojković, direktor Očne klinike. Govorio je o nehumanim uslovima u kojima se leče pacijenti na ovoj klinici i potrebi da se što pre renovira i učini dostojnom i pacijenta i lečenja.

"Postoje bar dva dobra razloga što treba renovirati kliniku - prvo, što je devastirana, jer nije obnavljana u građevinskom smislu od 1980. godine, kada su stare zgrade VMA, stare između 1903. i 1921. iskorišćena je za useljavanje Očne klinike iz Prve državne bolnice za civile koja je bila u Ulici Džordža Vašingtona i koja je sada Muzej srpskog lekarskog društva. Od tog trenutka do sada nije bilo ozbiljnije građevinske rekonstrukcije, reč je o starim zgradama koje i kada su useljavane nisu mogle da izdrže bez obnove.

Ova klinika je tercijalni referentni centar za sve oftamološke bolesti za građane Srbije. Mi lečimo sve najteže oftamološke bolesti. Jedini izbor posle nas je da šaljemo pacijente na lečenje u inostranstvo, sva sreća je da se 999 pacijenata od hiljadu mogu lečiti kod nas na klinici, samo mali broj, uglavnom mališana koji moraju da se zrače zbog malignih tumora oka odlaze u Belgiju, svi ostali su zbrinuti u Srbiji.

Pacijenti su zbog tih loših uslova zaista ugroženi. Nedostojna je čoveka, i spolja i unutra, i uvreda je za pacijenta. Moramo da upristojimo mesto, da ne izgleda kao da se leče u štalama. Država u ovom trenutku zaista nema para, i jedini način da dođemo do sredstava je od donacija.

Najhitnije je renoviranje i proširenje dečjeg odeljenja, jer su naravno deca prioritet, pri kraju smo sa prikupljanjem potrebnog novca. Trećinu je dala država, trećinu donatori, mislim da će to biti sređeno bez dodatnih donacija. Do septembra će se celo odeljenje useliti.

Inače, čitava zgrada je u očajnom stanju, tako da već od hodnika to izgeda zastrašujuće. U tom prostoru se dnevno pregleda 300-400 ljudi, mali je prostor, bez prirodne ventilacije, nema prirodno osvetljenje....Bio bi red da naši pacijenti imaju minimalni nivo lečenja, civilizovani",  rekao je dr Milenko Stojković.

Urednik emisije Ivana Božović.

Broj žiro računa na koji možete uplatiti donaciju:

IBAN CODE RS35908504101000045355

01-504101-100000453

ZU Klinički centar Srbije, Pasterova 2, 11000 Beograd

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару