Читај ми!

Džez

Ekskluzivno predstavljamo album „Solo“ grčke pijanistkinje Tanje Januli, koji će 8. juna biti objavljen za izdavačku kuću Rattle.

Tanja Januli diskografski je aktivna poslednjih desetak godina, tokom kojih je objavila pet albuma. Sva studijska izdanja snimljena su u različitim formatima i postavama, čime je ova autorka nagovestila svoju orijentisanost ka stilskom i aranžerskom eklekticizmu, pritom uspevajući da zadrži delikatnu liričnost karakterističnu za najbolju tradiciju evropskog džez pijanizma. U njenoj muzici naziru se i tragovi grčke tradicionalne muzike, ali tek kao jedan od motiva unutar kompleksnijeg, individualnog muzičkog univerzuma.

Album “Solo” predstavlja svojevrstan presek interesovanja i stilske raskoši muziciranja Tanje Januli. Na izdanju se nalaze čak 24 numere, trajanja od nekoliko desetina sekundi do sedam minuta. Na njima ova autorka predstavlja širok dijapazon sviračkih tehnika, svrhovito uklopljenih u jasno strukturirane kompozicije i aranžmane, čak i onda kada u njima improvizacija odnosi primat nad temom. Od klasičnih solo pijanističkih balada, preko etno motiva, do razigranog i kompleksnog savremenog džeza, pa naposletku i avangardnog pristupa prepariranom klaviru, Tanja Januli na albumu “Solo” predstavlja ne samo kompilaciju različitih stilova koje upotrebljava, već i aranžerski pročišćenu esenciju svog dosadašnjeg stvaralaštva u solističkom formatu.

 

Autor Nikola Marković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво