Читај ми!

Kompozitor meseca – Ralf Von Vilijams

U drugoj emisiji ciklusa kojim ovog januara obeležavamo 150 godina od rođenja Ralfa Vona Vilijamsa slušaćete dela iz njegove druge stvaralačke faze, koja su nastajala u periodu od 1910. do 1914. godine.

U godinama nakon povratka iz Pariza 1908. gde je pohađao specijalističke studije kompozicije kod Morisa Ravela, do izbijanja Prvog svetskog rata 1914. godine, Ralf Von Vilijams je počeo da se etablira kao važna ličnost muzičkog života Engleske. Naime, za kompozitora u usponu od dragocene važnosti je bilo i učešće na značajnim muzičkim manifestacijama. Tako je 1910. godine Von Vilijamsova muzika izvedena na dva prestižna festivala: u septembru, na Festivalu Tri hora u Glosterskoj katedrali kada je dirigovao svoju Fantaziju na temu Tomasa Talisa, a već narednog meseca, na Festivalu u Lidsu, premijerno je izvedena i njegova Simfonija mora. Reči vodećih britanskih muzičkih kritičara tog doba - Džona Aleksandra Fulera Mejtlenda koji je pisao za Tajms i Semjuela Lengforda kritičara Mančesterskog Gardijana - bile su jedinstvene u pohvalama. Mejtlend je Fantaziju na temu Tomasa Talisa opisao kao „... delo koje čoveka podiže na neku nepoznatu razinu muzičke misli i osećanja... Tokom čitavog muzičkog toka slušalac nije siguran da li je u pitanju nešto veoma staro ili je reč o novom delu". Simfonija mora, prema Lengfordu, Vona Vilijamsa postavlja „kao novu ličnost u prvom rangu engleskih kompozitora".

Na početku emisije čućete Fantaziju na temu Tomasa Talisa, jednostavančno ostvarenje koje je Von Vilijams pisao na melodiju Tomasa Talisa, engleskog renesansnog kompozitora, koju je pronašao prilikom uređivanja Knjige engleskih crkvenih pesmarica, a koju je 1906. objavio Oxford University Press. Pisana po porudžbini Festivala Tri hora u Glosteru, Fantazija na temu Tomasa Talisa danas se ubraja među kompozitorova remek-dela. U njoj je iznedrio svoj lični muzički stil vešto spajajući engleske narodne pesme, modalnost i muziku XVII veka.

Iako je kamerna muzika Ralfa Vona Vilijamsa u velikoj meri u senci njegovih orkestarskih i horskih ostvarenja, kompozitor je ostavio i značajna dela u ovom žanru. Drugo ostvarenje koje ćete čuti je Fantazija kvintet, iz 1912. godine, pisan po porudžbini i pokroviteljstvom Voltera Vilsona Kobeta, muzičara-amatera koji je posebnu naklonost negovao ka kamernim delima i muzici elizabetanskog perioda. Von Vilijams je Fantazija kvintet oblikovao u četiri stava koji se izvode bez pauze, a standardan sastav gudačkog kvarteta proširio je unevši u njega još jednu deonicu viole. Delo su premijerno izveli članovi Londonskog gudačkog kvarteta.

Do 1914. godine Ralf Von Vilijams je iza sebe imao već značajan broj dela, uključujući i dve simfonije. Iako već četrdesetdvogodišnjak, osećao se obaveznim da se uključi u Prvi svetski rat. Pridružio se medicinskom korpusu Kraljevske vojske u Francuskoj, a potom i na Solunskom frontu. Učešće u ratu ostavilo je emotivni trag u njegovom životu pošto je izgubio veliki broj prijatelja, među kojima je bio i mladi engleski kompozitor Džordž Batervort, dok mu je stalna buka oružja u velikoj meri oštetila sluh. Godine 1918, nakon primirja, postavljen je za direktora muzičkog departmana Prve armije Britanskih ekspedicionih snaga.

Emisiju će zaokružiti izvođenje Londonske simfonije, druge u kompozitorovom opusu. Prvobitna partitura dela iz 1914, koje je premijerno dirigovao Džefri Toj, izgubljena je tokom rata, pa je Von Vilijams 1936. napravio rekonstrukciju ovog ostvarenja i posvetio ga upravo Džordžu Batervortu.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару