Putevi proze

Bronislav Malinovski: Dnevnik, u strogom značenju te reči

U ciklusu koji je na programu do petka, 9. aprila, možete pratiti odlomke intimnog dnevnika Bronislava Malinovskog s kraja 1914. i početka 1915. godine, kada je poznati antropolog započeo svoje čuveno „paradigmatsko putovanje u paradigmatsko drugde”.

Nakon boravka u Australiji, u svojstvu učesnika kongresa Britanskog društva za pomaganje nauke, gde se zadržao do početka septembra 1914, Malinovski je započeo svoj terenski rad u Port Morezbiju, na Novoj Gvineji, gde je proveo mesec dana radeći među tamošnjim domorocima i družeći se sa lokalnim Evropljanima. Guverner britanske provincije Papue Nove Gvineje bio je u to vreme ser Hjubert Marej, koji je gajio sumnje u pogledu pronemačkih simpatija Malinovskog, zbog čega mu nije bio naročito naklonjen. Ipak, ogromnu podržku pružio mu je Atli Hant, sekretar Departmana za unutrašnje poslove teritorije Australijske zajednice, koji mu je, između ostalog, obezbedio dvogodišnju finansijsku potporu (u iznosu od 250 funti) za njegova istraživanja.

Za početak istraživanja Malinovski je, po savetu svoga mentora Čarlsa Seligmana, odabrao ostrvo Mailu, na koje se iskrcao 16. oktobra. Upravo za vreme boravka na tom ostrvu nastala je većina zabeležaka koje čine šestu svesku autorovih intimnih dnevnika, koju ovom prilikom predstavljamo našim slušaocima. 

U svojoj najpoznatijoj knjizi, Argonauti zapadnog Pacifika, Malinovski je svoje iskustvo dolaska na Mailu opisao na sledeći način: „Predstavi sebi, čitaoče, da si se sam naglo našao, sa svom svojom opremom, na tropskoj plaži u blizini domorodačkog seoceta, u vreme kada brod ili čamac kojim si tu prispeo isplovljava i iščezava s vidika. Pošto se sigurno smestiš u kući nekog belog čoveka, trgovca ili misionara, ne ostaje ništa drugo nego da odmah počneš svoj etnografski posao. Predstavi sebi još i to da si istraživač početnik, da nemaš nikakvih prethodnih iskustava niti nešto što bi ti poslužilo kao vodič, niti ikoga ko bi ti mogao pomoći: beli čovek je trenutno ili otsutan, ili ne može, ili neće da ti posveti ni trenutak vremena. Upravo su tako izgledali počeci mog terenskog rada.”

No, intimni dnevnik pokazuje da navedene teškoće nisu bile jedine s kojima je Malinovski morao da se suoči, o čemu najbolje svedoče zapisi o njegovim čestim napadima besa prema urođenicima, zajedljivosti prema misionarima, bežanju iz realnosti u opsednuto čitanje romana, kao i o njegovim erotskim snovima i seksualnim frustracijama.

Prevod s poljskog: Nikola F. Pavković
Spikerska interpretacija teksta: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević



Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару