Gramofonija: Ostvarenja Alisije Tercijan

Reprodukujemo snimak sa delima ove argentinske kompozitorke objavljen 1983. godine na ploči produkcijske kuće Kosentino.

Jedna od domintantnih figura u muzičkom životu Argentine još od kraja pedesetih godina, kompozitorka i muzikološkinja Alisija Tercijan se u domovini isticala pre svega kao autorka brojnih ostvarenja gotovo svih žanrova i čuvena profesorka univerziteta. Međutim, iako veoma živa, savremena muzika Argentine je nakon Drugog svetskog rata bila nedovoljno poznata u svetu, a samo su retki stvaraoci uspevali da svoja ostvarenja uvrste u repertoare ansambala posvećenih ovoj vrsti muzike. Tercijan je nakon povratka sa studija u Evropi uvidela da je muzička scena njene zemlje u zaostatku u odnosu na svetske tendencije, te je započela sa intenzivnim pripremama za osnivanje profesionalnog kamernog ansambla koji bi bio posvećen izvođenju i promociji savremene muzike Argentinskih i latinoameričkih kompozitora. Tako je nastao sastav pod nazivom Susretanja, na čijem čelu se nalazila upravo Alicija Tercijan kao dirigentkinja i kao umetnički rukovodilac, usmeravajući aktivnosti ansambla ka građenju internacionalne karijere i radu na stvaranju fonda snimaka savremenih ostvarenja. Kao rezultat ovih nastojanja, objavljen je i album koji večeras emitujemo, jedini u diskografiji ovog ansambla posvećen delima autorke koja ga je osnovala.

Ansambl Susretanja je tokom osamdesetih godina postao redovni učesnik Uneskove Međunarodne Tribine kompozitora, pored nastupa na svim većim festivalima posvećenim savremenoj muzici. Zahvaljujući njihovim aktivnostima, brojna premijerna izvođenja dela agrentinskih autora su se odigrala u središtima svetskih muzičkih stremljenja, skrećući pažnju stručne javnosti na muzičke domete stvaralaca iz ove južnoameričke zemlje. Značajno je pomenuti da je ovo izdanje originalno predstavljeno u dve verzije, na ploči i kao boks audio kaseta, ali nažalost nije kasnije ponovo objavljivano. Međutim, zbog značaja koji su imale aktivnosti Alicije Tercijan u njenom kasnijem periodu u karijeri kada se posvetila organizacionom i menadžerskom poslu u okviru međunarodnog muzičkog saveta Uneska, snimci sa ovih retkih izdanja su postali dostupni na digitalnim platformama, ali van originalnog konteksta albuma grupe Susretanja.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару