Читај ми!

Studio Slavenski – Beogradski gudački kvartet

Radio Beograd 2 i Sokoj nastavljaju ciklus koncerata Studio Slavenski   koji se u sezoni 2024-25. godine, jednom mesečno (svakog poslednjeg četvrtka), odvija u Legatu Josipa Slavenskog, uz direktne radijske prenose. Na drugom koncertu, 31. oktobra u 19 časova, nastupiće Beogradksi gudački kvartet. 

PROGRAM

Josip Slavenski (1896-1955)

Andante cantabile, 2. stav iz Lirskog kvarteta (Gudački kvartet br. 2, op.11)

Božo Banović (1963)

Gudački kvartet br. 3, op. 48 

Cantando

Allegro

Lento

Presto

Stevan Mokranjac (1856-1914)

Kolaž iz Rukoveti (obrada: M. Aleksić) 

Dejan Despić (1930)

Minuetto, 2. stav iz Dubrovačkog divertimenta 

Vlastimir Peričić  (1927-2000)

Pesma i igra (obrada za kvartet K. Blagojević)

Članovi Beogradskog gudačkog kvarteta su:

Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, violine

Ivana Erčić, viola 

Dušan Stojanović, violončelo

Beogradski gudački kvartet je svojom uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljenošću ušao u red vodećih srpskih kamernih ansambala. Kvartet je nastupao u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, Kalemegdanski sutoni i Jesen na Čukarici u Beogradu, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu i Mokranjčevim danima u Negotinu. Kvartet je bio i rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić, 2010. godine u Novom Sadu. Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu Jesenske muzičke svečanosti u Skoplju i Barskom ljetopisu. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, u SAD, po pozivu asocijacije Orfelin, a uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.

Beogradski gudački kvartet je ostvario niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije i izdao je četiri CD-a. Rad Kvarteta je dugi niz godina podržavao Sekretarijat za kulturu Beograda, na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kuturnim centrom, Jugokoncertom, Madlenijanumom i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali takođe i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju.

Poslednjih nekoliko godina Beogradski gudački kvartet je posebno usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, kako savremenih, tako i dela iz bogate srpske muzičke baštine. U tome ih podržava, kroz projekte, Sokoj - Savez muzičkih autora Srbije. Kvartet je nastupao i na Međunarodnom festivalu Tribina kompozitora, u Beogradu, 2019. godine.

Urednice ciklusa: Maja Čolović Vasić (Radio Beograd 2) i Mirjana Lazarević (Sokoj)

Urednik prenosa: Maja Čolović Vasić

Producent: Jelena Bradarić 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи