Читај ми!

Svetozar Gligorić, šahista

Naš najbolji šahista svih vremena Svetozar Gligorić rođen je pre jednog veka, 2. februara 1923. pa je današnja emisija posvećena "nacionalnom Gligi", kako su ga zbog uspeha i popularnosti zvali ljubitelji šaha širom nekadašnje zajedničke države.

Bio je predvodnik državnog tima u zlatno doba od 1950-1980. kada je Jugoslavija bila druga šahovska nacija sveta iza neprikosnovenog Sovjetskog Saveza. Osvojio je 12 olimpijskih medalja: zlatnu, 6 srebrnih i 5 bronzanih, a na Evropskim prvenstvima srebrnu i 5 bronzanih. Pobedio na više desetina međunarodnih turnira, dva puta učestvovao na turnirima kandidata za svetskog prvaka, važio za najboljeg šahistu sveta van Sovjetskog Saveza, dao ogroman doprinos unapređenju šahovske teorije... Bio je novinar Borbe, spoljnopolitički komentator NIN-a, a zatim dvadesetak godina, do odlaska u penziju, novinar naše kuće - Radio Beograda. Poslednjih godina života bavio se muzikom, a nekoliko meseci pre smrti 14. avgusta 2012. kao kompozitor, objavio je kompakt-disk Kako sam preživeo XX vek.

Koristeći naše tonske zapise, između ostalog, čućete Gligorićevo sećanje kako ja saznao za šah i na koji način je kao dečak učio njegove osnove? Šta ga je privuklo Beogradskom šah klubu kao i uspesima pre Drugog svetskog rata? O jednom od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu doktoru Niki Miljaniću u čijem domu je odrastao posle smrti svojih roditelja. Zašto se tokom ratnih zbivanja kao partizan čak i bespotrebno izlagao opasnosti?

O svojoj ulozi u oživljavanju šahovskog života prvih posleratnih godina. Šta ga je početkom pedesetih odvratilo od namere da završi šahovsku karijeru? O najvećim uspesima i prelomnom momentu četvrtfinalnog meča kandidata za svetskog prvaka protiv Mihaila Talja 1968. O predistoriji nastanka čuvene Mar del Plata varijante, višedecenijskom prijateljstvu sa Robertom Fišerom, nagradama na turnirima, svom doprinosu šahovskoj teoriji. Zašto 1979. nije odigrao meč sa Fišerom u Beogradu? O svom novinarskom radu i čuvenom radio-mostu kada je 1971. u doba oskudnih tehničkih mogućnosti iz ulične telefonske govornice u Veneciji razgovarao sa Robertom Fišerom koji je bio u Buenos Airesu i Tigranom Petrosjanom u Moskvi, a sve snimano u Radio Beogradu.

O izveštavanju sa meča u Rejkjaviku u leto 1972. za titulu svetskog prvaka Fišer-Spaski za koji je dobio Zlatni mikrofon Radio Beograda. O muzici kojom je počeo da se bavi u 81. godini...

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару