Читај ми!

Deda Mraz iz jezera

Vikend za nama obeležilo je tradicionalno okupljanje na Savskom jezeru, ovog puta prazničnim povodom. Novogodišnja jelka ronilačkog kluba `Triton` obradovala je ronioce, ali još više najmlađe članove. Pošto su ronioci okitili jelku ispod površine vode, na 8 stepeni Celzijusa, deca su sa nestrpljenjem na 2 stepena, koliko je bilo na površini, nestrpljivo iščekivala iznošenje okićene jelke napolje. Mozda niste znali, ali Deda Mraz ne dolazi sa Severa vec izranja iz- Ade Ciganlije. Na radost svih okupljenih, posle kićenja, iz jezera ne samo da su izašli ronioci vec i - Deda Mraz! Deca su ga nemo posmatrala i tražila fotografiju više. Deda Mraz je i za sebe načinio nekoliko selfija, da ima za uspomenu na ovo druženje. Evo ga i na našoj slici, u liku Marka Orlovića. Ronilačkoj populaciji, inače,RK Triton poznat je već 25 godina, broji mnoge dubinske rekorde u regionu i probio se na prvo mesto kao grupa koja obučava i roni aparate zatvorenog kruga. Klub vode Mirko Bevenja, Živojin Stojankić i Danijela Atlija, koja je naša gošća ovog popodneva,a možete je videti i na slici ispod, takođe sa dna Savskog jezera na Adi.    

Proteklog vikenda, takođe, lepa vest stigla nam je i iz Davosa, gde se obilčno okupljaju političari i ekonomisti. Ne, ovoga puta obradovala nas je Anja Ilić, naša mlada nordijskaskijašica, koja je baš tamo osvojila 14 bodova za Svetski kup. To je, u najmanju ruku, istorijski rezultat za ovaj sport za naše takmičare, pa je Anja s razlogom zadovoljna i najavljuje da će pravi rezultati tek doći. Anja je, inače, prošle godine osvojila prvo mesto na `Balkan kupu` u ukupnom plasmanu, ove godine - pre Davosa- imala je dve zapažene trke u Norveškoj,a od Nove godine  eto je opet u akciji, želi da odbrani prvo mesto na Balkan kupu i da se u pravom svetlu predstavi u pravom svetlu na Svetskom prvenstvu. Pronašli smo je na Zlatiboru, gde je došla na kraći predah i da, u društvu najmilijih, provede praznike. 

Užičanin Lazar Kostić postigao je najveći uspeh u istoriji srpskog bilijara jer  je  na Svetskom prvenstvu u Portoriku za juniore do 17 godina, u disciplini `devetka`, osvojio bronzanu medalju. U Portoriku, u konkurenciji 32 takmičara, Lazar je zabeležio četiri pobede i plasirao se u polufinale, a zlato mu je izmaklo u meču protiv Estonca Karla Gnadeberga. Nebitno, i bez toga je postigao izuzatn uspeh, vredan divljenja. Tako je 16-ogodišnji Užičanin, član užičkog Bilijar kluba „Masse", aktelni  šampion Evrope i kapiten naše juniorske reprezentacije, postao prvi u tom sportu koji je za Srbiju osvojio medalju na svetskim prvenstvima. Eto divnog povoda da s njim poraygovaramo tokom jedne od naših poslednjih emisija ove godine.  

I ove subote se bavimo i dešavanjima iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Snovi o budućnosti počinju 31.decembra u 17 časova na novogodišnjem gala koncertu Dečje filharmonije, koga nam najavljuje dirigent Ljubiša Jovanović.`PAN Teatar` se nedavno vratila sa turneje po Norveškoj, u organizaciji Saveza srpskih društava. U holu biblioteke u Kladovu danas je novogodišnji maskenbal, koji će- zahvaljujući bibliobusu- narednih dana posetiti 12 naselja u ovoj opštini. Opera Đakoma Pučinija `Turandot` premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 30. ovog meseca biće izvedena na sceni Opere i teatra `Madlenijanum`.  

Monografija `Arhetip`, Petra Meseldžije, slikara, ilustratora i autora stripova, biće predstavljena u utorak u Kulturnom centru `Grad`. Samostalna izložba nakita i fotografije Željke Bašić-Savić, pod nazivom `Zrak sunca u mojoj mreži`, biće održana u galeriji `Singidunum` od 27. decembra. Biblioteka grada Beograda organizuje trodnevne novogodišnje koncerte na svom odeljenju umetnosti, u Knez Mihajlovoj 56. Izložba `Minijatura 7` održaće se u Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba `Svedoci istorijskog nasleđa` foto kluba CD 13. Sekretarijat za kulturu grada Beograda predstavlja novogodišnju manifestaciju `Duh Beograda`. Grupa `Artan Lili` ima novi singl, o kome priča lider benda Bojana Slačala, dok se solistički koncert pijanistkinje Milice Sekulić održava večeras u 19 časova u sali muzičke škole `Stanković`. 

Danas se, teška srca, opraštamo od istinskog umetnika i artiste, muzičara i soliste Masima Savića, uvek rado viđenog u našim studijima. Tokom godina za nama ispričao je lepe priče iz života, ne štedeći na detaljima, bez obzira da li pričao o profesiji kojom se bavio tako maštoviti, kreativno i jedinstveno ili o svojim devojkama, kako je zvao ćerku Mirnu i suprugu Eni, uz koje je nalazio preko potreban mir. Maks, kako su ga od milja zvali bliski ljudi, zaista je bio pošten, čestit čovek koji nije umeo da - ne voli. Širio je emocije, pokazivao umetnost, obogaćivao svojim prisustvom na sceni ili na malim ekranima. Opraštajući se od Masima, podsetićemo tek ne neke od njegovih životnih iskustva,a koja je rado iznosio pred našim mikrofonima kao malo gde i malo kome, jednostavno- voleo je da bude kod nas. I mi s njim, teško ćemo se navići da je tako rano otputovao nebeskim kočijama... 

I ove subote čućemo novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, pesmom ćemo čestitati Božić onima koji ga obeležavaju po gregorijanskom kalendaru. Sve to u dobrom, predprazničnom raspoloženju, uz lake i vedre note i pozitivne vibracije koje ekipa ove emisije tradicionalno razmenjuje sa slušaocima. U realizaciji učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Vesna Gemović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару