Zabavnik

Godine 1880. JANKO VESELINOVIĆ počeo je da radi kao učitelj u Svileuvi. Bio je vazda veseo, razgovoran, i s pesmom na usnama. S mladićima i devojkama išao je po prelima, a sa starijima se nalazio kod sudnice, kod mehane, na slavi, na svadbi, na daći... svugde ga je bilo. I Mačvom puče glas o novom učitelju. Mlad, visok, lep. Nausnice tek što mu se nagarile. Ako je kolo — on ga prvi povede. Ako je prelo — on najlepše zapeva. Ako će da se priča — on stare priče najbolje pripoveda. Ako će devojke da se gledaju... tu je.

PAVLE AKSENTIJEVIĆ - U Zabavnikovom mini evergrin intervjuu iz 2007. godine - Dragoslav Pavle Aksentijević, slikar i pojac, i naš Luka Mijatović. Povoda za razgovor se ne sećamo, ali dovoljno je da se sretnu dva barda pa da razgovor bude zanimljiv.

INDEKSI - Posle uspešne turneje po Sovjetskom Savezu, krajem 1967. i početkom 68', a pre solističkog koncerta u Beogradu, novinari muzičkog magazina Džuboks razgovarali su sa sarajevskim Indeksima. Bilo je to vreme kada je Kornelije Kovač još bio njihov član, a kada je prešao u Beograd, za klavijaturama Indeksa zamenio ga je takođe veliki komozitor i kasnije hit-mejker Đorđe Novković. Kovača pominjemo zato što je on bio pozvan da u ime grupe sumira utiske sa minule turneje po Rusiji.   

GRUPA 777 - Iz koliko pokušaja biste danas mogli da pogodite ko peva nekad velike domaće hitove - "Ne idi, Gorane" i "Tko te voli više od mene"? Veseli, raspevani, gotovo stalni učesnici festivala,.... dosta pesama snimili pod autorskim vođstvom klavijaturiste Andreja Baše - riječka grupa 777. Počeli su kao džez trio 1970. i dve godine kasnije skrenuli pažnju na sebe s pesmom "Exodus " koju su izveli na prvom BOOM festivalu u Ljubljani. Na sledećem, nastupili su u proširenom sastavu, otpevali kompoziciju "Hej, zar ne čuješ ti", koja je postala špica omladinske emisije Radio Zagreba, nakon čega je usledio poziv diskografske kuće Jugoton i sve dalje bila je muzika koja se i danas rado sluša, iako se ime grupe zaboravlja.

RAŠOMON - Srednjovekovni Japan, budistički hram Rašomon nedaleko od Kjota, pod čijim tremom se, siromašni drvoseča, budistički sveštenik i priprosti seljak, prisećaju ubistva u šumi i svedočenja sa sudskog procesa. Naime, neki razbojnik je u šumi ubio samuraja i napastvovao njegovu ženu, privučen njenom lepotom. I sve što se dalje dešava gradi jedan od najboljih filmskih psiholoških trilera o različitim nijansama laži, sebičnosti i ličnih interesa, uopšte o sasvim subjektivnom pogledu na jedan događaj i nemogućnosti da se utvrdi objektivna istina. Jer svačija priča o zločinu, ima svoj ugao, nekad se čini jedini istinit ili bar moguć, a nekad manje-više ili sasvim kontradiktoran. Sem toga, ovaj Kurosavin film ima više alegorijskih i metaforičnih slojeva, i posebnosti u montaži i snimanju koji ga čine izuzetnim u filmskom izrazu.

ANA AHMATOVA - O velikoj ruskoj pesnikinji moglo bi se ukratko reći isto ono što je, skrivena iza poetskog ja sama rekla u stihovima pesme "Put": "Jedan ide pravim putem, a drugi po krugu, da se vrati rodnom domu, drugarici ili drugu, a ja idem (mene prati Neka zla sudbina) niti pravo, niti koso, u nikada i nikuda, poput voza kad ga sa šina odvuče dubina..."

RODNA KUĆA - Kad je rodna, onda je to kuća za ceo život, i kad u njoj odavno niko ne stanuje. I kad se trava pred kućom ne kosi, i kad u bašti zaostanu samo ruže. One mogu same da se snađu u samoći. Ostalo cveće svene. Rodna kuća se prodaje po nuždi i ruši samo ako se baš mora ili se na njenom mestu gradi nova, pa živi samo u sećanjima. Posebno joj mesto i u životu i u jeziku. Jer niko ne kaže rodni stan, samo kuća može da bude rodna.

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Muzički urednik: Nataša Mančić

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару