Читај ми!

Briga starih roditelja o odrasloj deci sa invaliditetom u Staroj Pazovi

U Beogradu je prošle sedmice održan Jedanaesti međunarodni kongres gerontologa u organizaciji  Gerontološkog društva Srbije. Na skupu su učestvovali socijalni radnici, gerontolozi, psihijatri i psiholozi koji se bave problemima starije populacije. Ukazali su na poteškoće starijih osoba posle dvogodišnje pandemije - od brige i nege u kućnim uslovima do zdravstvenih i socijalnih problema  koje ne može da rešava samo porodica. Učesnici kongresa su ponovili da je demografija neumoljiva i da planeta stari, ali uprkos tome, ljudi trećeg doba, imaju pravo na dostojanstven život naglasile su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predsednica Gerontološkog društva Srbije Nataša Todorović.

Kada postanemo roditelji, dobijemo dete koje vremenom odraste, ojača i ode svojim putem. Neki roditelji, međutim, figurativno rečeno imaju decu za ceo život. To su njihovi potomci koji su rođeni sa invaliditetom i o njima, dok su živi, brinu tata i mama, čak i u poodmaklim godinama.

Centar za socijalni rad u Staroj Pazovi nastoji da osnuje Klub za dnevni boravak osoba sa invaliditetom starijih od 26 godina. Autor i koordinator aktuelnog pilot-projekta  „Moj kutak u gradu" socijalni radnik Mirjana Sokolović smatra da ovaj program treba da olakša život kako starijim osobama sa smetnjama u razvoju, tako i njihovim roditeljima u poznijim godinama.

Petomesečni pilot - projekat „Moj kutak u gradu" u Staroj Pazovi za sada radi jednom nedeljno. O dobrobitima tog dnevnog boravka će govoriti  korisnici i roditelji.

Zorka Jutrić iz Novih Banovaca svakog četvrtka dovodi svoju odraslu ćerku u Dnevni boravak „Moj kutak u gradu" i to im mnogo znači. Majci da ima dva-tri sata predaha, a ćerki da se druži sa vršnjacima i kreativno provede deo dana. U radu „Kutka" pomaže i volonterka Marija Hlebijan iz staropazovačkog Udruženja osoba sa invaliditetom „Feniks".

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Korisnici i koordinatori staropazovačkog Dnevnog boravka „Moj kutak u gradu" (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару