Читај ми!

Tijana ostavlja bez daha

Tijana Nikolić je, još dok je gledala crtani film `Mala sirena`, znala da će jednog dana njen život biti vezan za vodu, peraja i masku, kao i da će ostavljati bez daha sve one koji uživaju u njenim pričama vezanim za morske dubine. Osvajala je medalje u evropskim i svetskim okvirima, a što se tiče nacionalnih- čak tri puta je oborila državni rekord samo tokom jednog takmičenja, tokom nedavno održanog SP u ronjenju na dah, čiji je domaćin, baš kao i prošle godine, bio Beograd. Raduje se što ima i kuću u Rogoznici, što upoznaje iz dana u dana morski i rečni svet, ali i što u bazenu može da bude, pored ostalog, i instruktorka onima koji bi da pođu njenim stopama. Tijana je zlatna, skromna devojčica, lepih manira i pravog kućnog vaspitanja, ali u vodi je kao čigra, ne staje, uživa u svakom zamahu rukom, u svakoj novoj avanturi, u tome što je u isto vreme odabrala i zabavu i profesiju, to ne može baš svako.

Hercenšlus je reč koja se, možda, iz prve teško izgovara, ali ćete je kod svakog sledećeg susreta rado prigrliti. To je i naziv benda koga smo prvi put u ovoj emisiji predstavili pre punih pet godina,a sada stiže sa novim albumom `Čaj sa medom`, koga je objavio `Jugoton`. Autentičan zvuk koji neguju devojke i momci iz ovog sastava obezbedio im je mesto u srcu ljubitelja lakih i vedrih nota, oni su to krstili kao `laloški sving`, a neke od aktuelnosti vezanih za `Hercenšlus` čućemo od naših gostiju, personala grupe, Čedane Đokić i Bobana Dževerdanović, inače autora kompletnog materijala.

Uz brojne aktuelnosti iz sveta sporta, po običaju slušamo i seriju informacija i zvučnih zapisa vezanih za dešavanja u svetu kulture, javnog i umetničkog života. Dvadeset peta Balkanska smotra strip autora, u toku je u Leskovcu, o njoj nam govori domaćin manifestacije, poznati strip autor, profesor Marko Stojanović. `Kad te Bog ritne u stomak`- naziv je premijere iza koje, u rediteljskoj ulozi, stoji i radi kultni pozorišni stvaralac Andraš Urban. `Vidovdanska rukovet` je je posebno veče, koncert prijatelja za fondaciju Merime Njegomir- o programu u sali u kojoj je poznata pevačica često održavala solističke večeri, na sceni `Kolarca`, govori nam Merimina ćerka Ljubica Njegomir- Živić.

Izložba ilustrovanih filmskih plakata Stevana Aleksića u toku je u `MTS dvorani`, nekdašnjem Domu sindikata, na spratu. Mali veliki umetnici srednje škole u Kladovu na izložbi u biblioteci Centra za kulturu Kladovo, o tome nam priča njena direktorka Žaklina Nikolić. Ovogodišnji, deveti `Teatar u Tvrđavi` održaće se između 30. juna i 5. jula na letnjoj sceni u Malom gradu smederevske tvrđave, na repertoaru je šest predstava. `NTC balet`, plesni klub `ASKA` i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuju humanitarnu predstavu pod nazivom „Vremeplov" danas od 17 časova u pozorištu „Pinokio" u Beogradu. 

Nenad Vasilić, džez kontrabasista, kompozitor i aranžer najavljuje svoje gostovanje u Nišu, gde naredne subote ima koncert. `Afro festival` Muzeja afričke umetnosti održava se danas i sutra u ovom lepom i atraktivnom zdanju kod male Topčiderske zvezde. Dvadeset drugo izdanje međunarodnog festivala `Dani orgulja` dešava se od 28. juna do 7. jula u katedrali Blažene djevice Marije na Neimaru. Ana Dornik, mlada i hrabra žena koja je morala da se upusti u žestoku borbu sa životom i za život, inače osnivač udruženja `Žena uz ženu`, objavila je svoju autobiografiju pod nazivom `Ti si ta`, koju će danas predstaviti u Vrnjačkoj Banji.

Festival fantastične književnosti `Art Anima` održaće se 4. i 5. jula, u Klubu galeriji `Polet`, u Cetinjskoj ulici, o njemu nam priča direktor Dragoljub Igrošanac. Miloš Paović javlja nam da će grupa `Lutajuća srca` nastaviti da radi muzičke večeri, predvođena originalnom pevačicom Spomenkom Đokić- Krstić. U Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, sinoć je otvorena samostalna izložba slika `Darovi`, umetnika Aleksandra Spasića iz Vlasotinca. Očekuje nas i deveto izdanje `Bašta Festa`, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti. `Priručnik za solidan život` je knjiga pisana kroz prizmu deteta, knjiga za odrasle i one koji to još nisu, imala je zvanično predstavljanje pre nekoliko dana, pa nam o njoj priča autorka Olivera Zulović.

Fotograf Brajan Rašić drugi je dobitnik priznanja `Mikica Zdravković`, koje kragujevački `Arsenal Fest` dodeljuje ličnostima iz Srbije iz regiona za njihov dosadašnji rad na muzičkoj sceni Tu je i njegova izložba `Stars` u kragujevačkoj galeriji `Đura Jakšić`, koja će biti otvorena do 17. jula. Tako je započeo prateći program dvanaestog `Arsenal Festa`, koji se održava od 30. juna do 20. jula u prostoru Kneževog arsenala. Vrlo zanimljivo i interesantno takmičenje u slikanju uživo dešava se 30. juna u `Dorćol platz`, o tome nam priča umetnica Hana Dujmović, jedna od učesnica. Radio Beograd 202 obeležava večeras 53. rođendan u Domu omladine Beograda, a najavićemo i jednu divnu emisiju, koja na našem programu ide u sredu, kao omaž Skadarliji i njenim umetnicima, i to kroz prizmu vokalne solistkinje Danke Stojiljković, koja ima zadovoljstvo da u tom programu dočara lik i delo Žanke Stokić. Sutra u podne na sceni Konaka kneginje Ljubice održaće se solistički koncert mladog mecosoprana Martine Koljenšić, koja je na početku karijere proglašena za čudo od deteta, sada je u nežnoj 24. godini i jako dobro radi svoj posao, u šta će moći još jednom da se uvere ljubitelji klasične muzike.

Slušaćemo tokom emisije, utiske članova naše odbojkaške reprezentacije, koje je u poslednjem meču aktuelnog turnira Lige nacije napravila preokret i savladala selekciju Kanade rezultatom 3-2 i očekuju duel sa Australijom, zakazn za sutra. Čućemo šta kaže selektor Igor Kolaković, odnosno igrači Aleksandar Atanasijević, Srećko Lisinac i Nikola Peković. Vaterpolisti takođe beleže tesne, ali zaslužene pobede, mladići se bore srcem, uoči utakmice sa Kazahstanom sagovornik Milana Bigovića je trener Đorđe Filipović. Danas je počeo i Kros RTS-a za decu iz dijaspore, mališane koji žive van Srbije dočekao je patrijarh Porfirije, potom su otputovali u Leskovac, koji će im biti domaćin do naredne subote. Danas nas je napustio Miodrag Knežević Knez, proslavljeni golman Radničkog iz Niša i našeg državnog tima, pa ćemo se podsetiti- u znak sećanja na odličnog čuvara mreže i istog takvog sportskog funkcionera- podsetiti kao je počeo karijeru u Napretku iz Aleksinca.

Naravno, i ove subote nas očekuje muzička paleta ukusa, uz seriju romantičnih, nostalgičnih pesama sa domaće i svetske muzičke scene, kao i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. U realizaciji emisije učestvuju Ivan Petrović, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Aleksandar Radović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару