Hor „Kralj Petar Prvi“ - muzikom do srca i duše

Prošle srede, 15. juna, širom sveta obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. I u Srbiji je nizom manifestacija obeležen taj dan. O fenomenu nasilja u trećem životnom dobu nema mnogo podataka, kako u svetu tako ni u Srbiji. Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da 4 do 6 odsto starijih trpi neki oblik zlostavljanja u svojoj kući, ali se pretpostavlja da ima mnogo više onih koji nikada nisu registrovani kao žrtve nasilja.

Zašto je važno da se o ovoj pojavi ne ćuti i zašto je to najčuvanija porodična tajna? O tome telefonom razgovaramo sa Natašom Todorović, psihologom iz Crvenog krsta Srbije, predsednicom nacionalnog Gerontološkog društva i ekspertom Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijim osobama u Evropi.

U minutima o zdravlju ćemo  govoriti o unosu šećera u organizam. Šta su prosti šećeri i da li su značajan faktor rizika za nastanak metaboličkih bolesti? Kako naći meru i da li je zaslađivač od biljke stevija dobro rešenje za dijabetičare? Odgovore tražimo od  prof. dr  Milke Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

A u susret Svetskom danu muzike, 21. junu, razgovaraćemo sa članovima Hora „Kralj Petar Prvi". Nedavno su u „Božidarcu" nastupali na predstavi rediteljke Irene Adamović „Dvanaest razigranih princeza", a onda su se veseli i raspevani poklonili i pred našim mikrofonom. O evergrin muzici i pesmama naše mladosti saznaćemo više od Ane Kostić, Ljiljane Filimonović, Atine Gajdoš, Stojadina Anđelovića i Slobodana Novkovića.

U rubrici za kulturu ćemo se vratiti vek unazad kada je rođen pesnik Vasko Popa. Njemu u čast obeležen je Dan Biblioteke SANU, 14. jun. Vasko Popa  je bio  član SANU od 1972. godine, a danas se u njenoj Bilioteci nalazi oko 4 hiljade knjiga i časopisa u okviru njegovog legata.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Članovi Hora „Kralj Petar Prvi" (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару