Vlaho Bukovac - "Slikar neprolazne lepote"

"Kad stupih u salu zapazih kako se svijet zgrnuo pred nekom slikom. Približim se da vidim čije je to tako privlačno djelo, kad tamo – zamislite moga čuda! - ugledam svoju rođenu sliku: Velika Iza! Moja je radost bila neizmjerna... Uspjeh "Velike Ize" bio je za mene takva...sreća, kakve više nikad u životu doživio nisam.Biti mlad i slavan u velikom Parizu! Zar sam u to doba mogao sanjati išta ljepše na svijetu?!"

Ovako je svoj ulazak i uspeh na  pariskom Salonu, 1882. godine opisao Vlaho Bukovac (1855-1922)  jedan od najslavnijih slikara sa ovih prostora o čijem životu i stvaralaštvu govorimo u večerašnjoj emisiji "Kod dva bela goluba".

Za priču nam je poslužila uemtnikova autobigrafija  "Moj život" u kojoj se  sećao rodnog Cavtata i porodice, teškog odrastanja u Americi, pomorskih godina  i plovidbi do Carigrada, Odese i Liverpula, učenja slikarstva u Parizu, umetničkog života u Zagrebu, izrade portreta kraljevskih porodica  u Beogradu, pedagoškog rada na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu...

 "...Njegov životopis je najbolje ogledalo njegove duše. Ko se jednom s njim sastao i porazgovarao, taj nije mogao da ga ne zavoli, jer ga je smesta očarala njegova iskrenost i toplina njegove reči. U njemu je sve bilo sama priroda, sama dobrota", napisao je između ostalog u predgovoru za drugo izdanje ove knjige, 1924. godine  Marko Car.

U svom životopisu ostavio je Bukovac i zapise o sopstvenom shvatanju umetnosti,  a njegovo slikarstvo neprolazne lepote, kako je bila naslovljena  i izložba u Galeriji SANU ( 2021)
otkriva nam, prema rečima dr Igora Borozana, autora izložbe i  teksta  za katalog izložbe,  Vlaha Bukovca, kao "tradicionalnog modernistu" i  "izrazitog estetu i originalnog dekadenta".

Ovo zapažanje potkrepljuje i Ivo Vojnović u predgovoru prvom izdanju Bukovčeve knjige "Moj život", 1918:

"Njegova velika umjetnost je jedna jedinstvena pjesma životu, pjesma ljepoti čovječjeg tijela, pjesma vječnoj plaveti iznad oblaka i bura svijeta, himna božanskoj nagosti Prirode."

Autorka: Aleksandra Jagodić

Muzička urednica: Radmila Dujaković

Naslovna strana: Velika Iza, Vlaho Bukovac, Galerija SANU

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару