Читај ми!

Evropa pod Marjanom

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se  na Evropsko prvenstvo, pošto je u Zrenjaninu , na kvalifikacionom turniru, u svojoj B grupi zauzela drugo mesto sa devet bodova, dok sa prve pozicije na šampionat Starog kontinenta ide Grčka, koja je upisala sve četiri pobede. Prvenstvo Evrope u vaterpolu na programu je od 27. avgusta do 10. septembra u Splitu. Turnir u Banatu propustila je fizički selektorka Dragana Ivković, iz najlepšeg mogućeg razloga na svetu- očekuje bebu, na klupi je menjala Ivana Ćorović. O tom takmičenju, ostvarenju snova u smislu učešća na EP, o svemu što ih očekuje u Dalmaciji- danas sa našim gošćama, članicama državnog tima Srbije Anom Milićević, Hristinom Ilić i Janjom Kaplarević.

FIDE Gran pri u šahu je jedno od tri najveća svetska takmičenja koja se sprovode u ciklusu dobijanja kandidata za titulu svetskog prvaka. Posle prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Sočiju i Grand Swiss turnira, preostao je beogradski , koji će na spisak od šest dodati još dva izazivača. Njihovim daljim odmeravanjem snaga dobiće se pretendent za titulu svetskog prvaka, koji će se 2023. godine suočiti sa aktuelnim nosiocem titule, Norvežaninom Magnusom Karlsenom. Početak velikog takmičenja zakazan je za ponedeljak u našem glavnom gradu, pa će nam ga iz studija najaviti potpredsednik Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić. Oprostićemo se i od Borislava Bore Ivkova, legendarnog velemajstora koji upravo danas odlazi na svoj poslednji put.

Naš gost ovog popodneva biće i tenor Nemanja Crnatović, koji se upravo vratio iz Dubaija, gde je bio deo muzičkog projekta čiji su nosioci Nele Karajlić i Stefan Milenković. Divni mladić sa beogradske kaldrme slep je od rođenja, to mu nikada nije smetalo u pokušajima da ostvari svoje snove, čini se da se to dešava upravo ovhi dana. Kao veliki navijač Crvene zvezde, maksimalno je prihvaćen od navijača trofejnog kluba, čije je utakmice često otvarao pesmom, svojim moćnim glasom. Na četvrtoj je godini Muzičke akademije, prethodno je završio nižu i srednju muzičku školu `Vatroslav Lisinski`, a kao mali, odrastajući uz hitove `Bijelog dugmeta` i grupe `Kvin`, želeo je da jednom, nekada, nastupi na Beogradskom hipodromu. Redovni je slušalac naše emisije, pa eto- sada navijamo jedni za druge, jer zajedno smo jači. A kako peva- čućete ove subote, upravo u jednoj obradi `Dugmeta`, u napolitanskoj muzici, ali i nezvaničnim himnama Crvene zvezde.

Proleće u Evropi- baš to se dešava našim najtrofejnijim fudbalskim klubovima, Crvenoj zvezdi i Partizanu. U Ligi Evrope Zvezda će, u osmini finala, za rivala imati škotski Rendžers iz Glazgova, dok će Fejnord iz Roterdama, slavni holandski klub, biti na putu crno-belima u istoj fazi takmičenja Lige konferencije. Najlepše u svemu- sutra se igra večiti derbi, u kome tim sa donjeg dela Topčiderskog brda jednostavno mora da ide na pobedu, a komšije pružaju ubedljive partije i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Najavićemo novi susret većitih rivala, čuti šta kažu nekadašnji prvotimci dva kluba, šta Dejan Stanković, šef struke Crvene zvezde, odnosno sportski direktor Partizana Ivica Ilijev, koji govori za porodični magazin Radio Beograda 1.

Snežana Pantović, novinarka Radio Beograda 1, dobitnica je nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za najbolju ženu u sportskom novinarstvu u prošloj godini. Naša koleginica je karijeru sportskog novinara počela u listu `Borba`, a od 1999. godine je u Radio Beogradu. Izveštavala je sa najvećih sportskih događaja, evropskih i svetskih prvenstava, Olimpijskih igara. Specijalnost joj je praćenje vaterpolo sporta. Ova Nagrada USNS nosi ime Branke Prelević, novinarke `Borbe`, od koje je Snežana Pantović i učila novinarsku profesiju. I emisija `Vreme sporta i razonode` raduje se priznanju koje je u pravim rukama. 

Kao i svake subote, pored sporta, pratimo i dešavanja u svetu kulture, javnog i umetničkog života. Na jubilarnom, 75-om izdanju Kanskog festivala, u maju mesecu, biće i naš Igor Stanković, poznat kao čovek filma i aktuelni direktor `Kombank dvorane`. Stanka Pejović, generalni sekretar Sportskog društva Radnički priča nam dokle se stiglo sa izgradnjom nove dvorane na crvenom krstu, pošto je prethodno, krajem prošle kalendarske godine, u istoriju otišla ona stara, u kojoj je poniklo desetine istinskih asova, u brojnim sportskim disciplinama. Već nekoliko meseci na Dorćolu funkcioniše jevrejski kulturni centar `Oneg Šabat`, o njegovom radu govori Stefan Sablić, poznati reditelj i umetnički direktor Centra. Predstava `Izbiračice 42`, u režiji Vladimira Popadića, našeg sagovornika, premijerno je izvedena u Kruševcu. Predstava `Balon`, po tekstu Mate Matišića, u režiji Monike Romić, premijerno je izvedena na sceni `Kult`, Teatra `Vuk`.

Izložba slika Gojka Varde, doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna, jednog od osnivača Škole za dizajn i dugogodišnjeg profesora na Beogradskoj politehnici, otvorena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu predstavljen je dramski igrokaz `Veseli Banaćani`, u kome su učestvovali učenici gimnazije iz ovog grada. U Maloj galeriji ULUPUDS-a u toku je izložba crteža olovkom pod nazivom `Hodočašća`, autora Vladimira Stefanovića. `Antologija budućih snova- naziv je izložbe ilustracija iz istoimene knjige, umetnice Senke Vlahović.`Kako biti bezbedniji u sajber svetu`- naziv je predavanja koje se večeras odvija u Salonu kod Porte u Vršcu, zahvaljujući Mensi Srbije i udruženju `Tačka susretanja`. U galeriji Centra za kulturu Grocka predstavljena je samostalna izložba fotografija `Kosovo-ne/stvaran život`, autora Ivana Maksimovića. Izložba `Staro Kladovo` može se pogledati u izložbenom holu biblioteke grada na Dunavu. Čuveni roman `Paklena pomorandža`, Entoni Bridžisa, doživela je i novosadsku pozorišnu premijeru, u Pozorištu mladih, o njoj nam priča glumica Nikolina Vujević.

Retko izvođen Nušićev komad `Ne očajavajte nikad` biće premijerno prikazan večeras na sceni Narodnog pozorišta u Subotici, o toma nam govori rediteljka predstave i direktorka Drame na srpskom jeziku u zdanju na severu Srbije, Olja Đorđević. U Maloj sali Kolarčeve zadužbine predstavljena je nova knjige Laure Barna `Sve moje sestre`, priča o srpskom modernizmu, ali i ostalim vesnicima srpskog modernizma. U današnjoj emisiji, o aktuelnim temama iz svojih oblasti, pričaju još i Marijana Kolarić, Neda Knežević, Dragana Mićalović, Branka Petrić, Darko Bajić, dr Nenad Dikić, Nenad Borovčanin, Balša Milić, Vasa Čarapić, Vladimir Petrović Pižon, Dušan Kovačević, Marko Sopić, Sonja Kolačarić, Jovana Stojiljković, Marija Jelić, Đurđa Tešić, Nedim Nezirović, Dušan Milić, Vesna Kapor, Dragi Jelić, Nikola Čuturilo, Jugoslav Vlahović, Željko Popić sa `Kobasicijade` u Turiji, Jovan Simić- organizator humanitarne fudbalske utakmice, za pomoć nekadašnjem golmanu Radovanu Radakoviću, kao i Valentina Katić iz udruženja `Bebiron`, koje je danas organizovalo atraktivnu `Puzijadu`, za mališane do 14 meseci, kao i prigodnu radionicu za roditelje .

Čućemo i šta se dešava na FEST-u, kao i na pozorišnoj manifestaciji `Miliovojevi štap i šešir` u Požarevcu. Novi predlog jelovnika za nedeljni ručak ima vitez kulinarstva Milijan Stojanić. Sve to garnirano muzikom i notama iz zlatnih osamdesetih godina prošlog veka, domaćim i stranim hitovima, razume se- i uz one koje su aktuelne na top listama. U realizaciji emisije učestvuju i Miša Milanov, Katarina Epštajn i Bojana Tufegdžić.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару