Читај ми!

Nadežda Petrović – hrabrost iznad života

Nadežda Petrović – kada izgovaramo to ime dobro je zaćutati bar na trenutak, malo tišine zbog poštovanja, umesto naklona. Malo tišine za velika dela. Velika je i priča o tim delima i o životu i stvaralaštvu koje stoji iza imena Nadežde Petrović. Ne može se očekivati da u jednoj radijskoj priči uhvatite sve važne momente tako bogatog života. Tačno bi bilo reći da ćemo vam govoriti o fragmentima, koji su deo tog ogromnog mozaika događaja, obimnog slikarskog opusa, patriotizma, žrtvovanja i umetničkih uspeha velike slikarke.

I oni koji nisu skloni pričama o junacima prošlog doba susreću se sa Nadeždom Petrović, svaki dan. Baš kad i sa svojim novčanikom. Jedina žena čiji je lik na nekoj od naših novčanica, onoj od dvesta dinara. Sa prednje strane su prikazani slikarkin portret i skulptura, obrisi manastira Gračanica i slikarska četkica. Na poleđini je figura Nadežde Petrović kao dobrovoljne bolničarke tokom Prvog balkanskog rata, prikaz crkve manastira Gračanica i deo kompozicije s jedne od Nadeždinih slika. Sve je jedno sa drugim u vezi i sve ih spaja životni put Nadežde Petrović.

Akademska slikarka, osnivač Kola srpskih sestara, ratna bolničarka koja je negovala stotine ranjenika iz Balkanskih ratova i Velikog rata u kom je i život izgubila, humanitarac, patriota - rečju heroina. Osnovala je prvu slikarsku koloniju u tada nepoznatom selu Sićevu, u blizini Niša, a njena želja je bila, kako je izjavila, da dovede kolege iz raznih krajeva zemlje i inostranstva, „da slikaju u peneru, proučavaju srpske narodne običaje, razmenjuju mišljenja i iskustva". Umetnička kolonija u Sićevu postoji i dan danas i okuplja umetnike, ali i ženska udruženja koja tamo organizuju različite slikarske radionice.

Nadežda Petrović počiva u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, kako je već neko zapisao; „sa svojim ljubičicama oko struka i božurima iz Gračanice".

Slušaćete priču iz Čačka, rodnog grada velike slikarke, zabeleženu u kući zanimljive i prikladne istorije da se u nju smesti Galerija koja nosi njeno ime. Pričala nam je Julka Marinković, kustos, a mi je prenosimo vama - Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару