Читај ми!

Glas starijih žena ne sme da bude samo birački

U Srbiji trećinu biračkog tela čine žene starije od 65 godina. Ima ih oko 900 hiljada. One uglavnom ne učestvuju u donošenju odluka važnih za njihov život i položaj. U srpskom parlamentu ih je samo 1,2 odsto, a u većini gradova, opština i mesnih zajednica ih uopšte nema. Da li te žene mogu da imaju veći uticaj na donošenje odluka u institucijama sistema i koliko je težak taj put? O tome će govoriti učesnici Projekta „Za povećano učeštvovanje starijih žena u javnom i političkom životu“ mr Nadežda Satarić iz Udruženja „Amity – snaga prijateljstva“ i Udruženja građanki „FemPlatz“.

Starije žene u našoj zemlji su u lošijem položaju u odnosu na starije muškarce, ali i na žene i muškarce drugih starosnih grupa. A problemi sa kojima se suočavaju su brojni: težak ekonomsko-socijalni položaj, veća izloženost siromaštvu i nasilju, povećani troškovi lečenja zbog narušenog zdravlja... O položaju žena sa 65 plus u Vojvodini sa Olgom Kovač iz Udruženja žena „Senior" u Novom Sadu razgovaraće Tijana Sibinović.

Minute za zdravlje izdvojili smo za retke bolesti - neuroendokrine tumore. Ovi oblici kancera se teško otkrivaju jer u početnoj fazi ne daju nikakave simptome. O značaju ranog prepoznavanja, dijagnostici i savremenim lekovima za neuroendokrine tumore saznaćemo više od zamenika direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i načelnika Odeljenja za tumore endokrinog sistema i nasledne kancerske sindrome prof. dr Đura Macuta.

U rubrici za kulturu ćemo predstaviti najnoviji film Srđana Dragojvića „Nebesa" koji se odnedavno prikazuje u bioskopima širom Srbije. Reč je o projekciji koja se bavi izazovima hrišćanstva u post-socijalističkom društvu kroz tri dekade savremene istorije. Film prati glavne junake čije su sudbine „određene Božjim čudima". „Nebesa" je prvi naš film kao koprodukcija svih šest republika bivše Jugoslavije.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/M. Stojadinović

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару