Читај ми!

Dame dele pravdu

Pored oficijelnih takmičara, koji su tako dobro branili boje svoje zemlje, na 32. Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju Srbija je imala i nekoliko predstavnica iz `drugog plana`, ali je njihov učinak takođe bio zapažen, u međunarodnim okvirima. Dve od njih pozdravićemo u današnjoj emisiji Vreme sporta i razonode, obe su bile zadužene za regularnost takmičenja, obe vodile računa o pravdi i suđenju i obe sjajno uradile posao zbog koga su putovale u Japan. Prva od njih je Novosađanka Ksenija Levai, najbolji ženski tekvondo sudija sveta, akter brojnih velikih internacionalnih turnira i takmičenja. U konkurenciji od preko 7 hiljada arbitara, Ksenija je odmah uvrštena u Top 50, posle čega je izabrana za jednog od ukupno 30 članova sudijske organizacije. Ponosna je što je bila deo Olimpijskih igara u kojoj su našem tekvondou pripale dve medalje, nadajući se da će već naredne, u Parizu, biti kudikamo povoljnije za sport, bez maski i rigoroznih mera, koje su sada ejdnostavno bile neophodne, u doba svetske pandemije.

Druga dama s kojom danas razgovaramo o ulozi obavljenoj u Toku  uspehom jeste Branka Marić-ova Pančevka sudila je utakmice na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. i u Atini 2004. godine, u paru sa Zoricom Gardinovački (danas Mašić). Ovaj sudijski par je ušao u istoriju svetskog, ali i našeg rukometa, kao prvi ženski sudijski par koji je delio pravdu na Olimpijskim igrama. Danas je elitni kontrolor Super lige, a uz to- zadobila je izuzetno poverenje Međunarodne rukometne federacije (IHF), koja je odredila  da obavlja dužnost tehničkog delegata na finalnom turniru Olimpijskih igara u Japanu.Čućemo Brankine utiske iz Japana, pitati je kuda ide savremeni rukomet, hoće li uskoro za naše reprezentacije ponovo biti mesta na velikim takmičenjima, ali ćemo i najaviti Svesrpski kup u rukometu koji se upravo održava u Jagodini i na kome je Marićeva jedno od zvaničnih lica.

U goste nam dolazi i mlada Kikinđanka Jelena Marinkov,  laureat Brankove nagrada Društva književnika Vojvodine,  za knjigu "Karantin u paklu", u izdanju Književne radionice Rašić. `Najveće oružje Jelene Marinkov je poetičko ogoljavanje sopstvene intime. Ogoljavanje svakodnevnog užasa. Udarcem u pleksus čitaoca šokira i budi iz učmalosti`- to je tek jedna od procena njenog umetničkog rada od strane kritičara.  Jelena je i dobitnica nagrade "Đura Đukanov" 2015. godine za zbirku kratke proze "Ispuštene priče", kao i nagrade "Bal u Elemiru" za humorističko-satiričnu priču 2017. godine i prve nagrade na konkursu za najbolji esej o Disu 2020, što dobro ilustrije i nje talenat za prozno stvaralaštvo. Inače, po tradiciji, Brankova nagrada će ovogodišnjem laureatu biti uručena u okviru 16. Međunarodnog novosadskog književnog festivala, koji se održava od 6. do 8. septembra.

Ekipa FON-a, zvaničnog prvaka Srbije u futsalu, plasirala se u završnicu Lige šampiona, pošto je bila najbolja na kvalifikacijom turniru u Podgorici, o uspehu svojih izabranika govori nam trener `studenata` Miloš Alilović. U susret sutrašnjem meču s odbojkašicama Mađarske, u okviru osmine finala Evropskog prvenstva, razgovaramo sa primačem servisa naše reprezentacije Bojanom Milenković. O aktuelnom šampionatu za dame pričaćemo i sa stručnim konsultantom Nikolom Jerkoviće, dugogodišnjim trenerom, trenutno šefom struke u novom prvoligašu, odbojakaškom klubu Inđija.

I ove subote, kao i obično, pratimo dešavanja širom Srbije, raznne događaje iz javnog i kulturnog života. Najavljujemo čitav niz izložbi- Katarina Anđelković u Maloj galeriji ULUPUDS-a predstavlja postavku `Pandemija Panskejp`, Marina Milovanović-Kušić ima postavku `Beograd u kome stvaram` u galeriji Doma vojske Srbije, dok Stojan Milanov izlaže svojih 14 radova na izložbi `Komad drveta, par boja i još ponešto`. `Nebu pod oblake, moru pod talase`- tako nosi naziv izložba Tatajane Trajković u galeriji `Singidunum`, dok svoje skulpture u `Galeriji 73` na Banovom brdu prikazuje umetnik Jovan Dostanić, na postavci pod imenom `Red i rad u modelu`. U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba Centra za likovno obrazovanje- Šumatovačka pod nazivom `Dan posle sutra`, a izložba `Čovjek, na čudan način`, autora Krsta Andrijaševića. biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Međunarodna likovna kolonija Sićevo je u punom jeku u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, dok je `Ekvilajzeri džungle` naslov izložbe Hane Letica, drage gošće iz Splita u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu.

U ediciji `Zvučne knjige za decu`, nedavno su objavljene dve nove- `Slavni kompozitori` i `Muzika sveta`, u izdanju `Kreativnog centra`. Treći međunarodni festival turističkog i ekološkog filma `Sila fest` održava se u Velikom Gradištu, od 29. avgusta. Međunarodni `Dani orgulja` biće održani po 21. put od sutra na velikim orguljama u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu. U knjižari `Akademija` predstavljena je poema za decu `Olalije`, autora Mladena Milosavljevića. Biblioteka Centra za kulturu u Kladovu poklonila je 60 knjiga novoformiranoj biblioteci `Mina Karadžić` iz Beča. U Vršcu, 2. septembra, u Salonu kod Porte udruženje `Tačka susretanja` organizuje promociju knjige Miloša Nikolina `Pet godišnjih doba marvenog doktora`. U Kragujevcu se3 narednog vikenda održava 4. internacionalni `Estam World Music` festival,a od 4. septembra u Čačku je rok festival `Priča`. Najzad, i ove godine očekuje nas `Fiš Fest`, na platou kraj Nebojša kule na Dorćolu, uz bogatu ponudu ribe, začina, bosanske i mediteranske kuhinje i još niz propratnih sadržaja.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ove subote obradovaće nas predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Muzička ponuda je takođe raznovrsna i `gurmanska`, sastavljena od starih hitova i onih aktuelnih, sa svetskih top lista. Pred nama je još jedno izdanje emisije za sve generacije i za sve ukuse, od svega po malo- za svakoga po nešto.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару