Читај ми!

Švedska crkva hoće da zabrani očevima da prate mladu do oltara: To nije naša tradicija

Švedska luteranska crkva razmatra da zabrani praksu da mladu do oltara prati otac, jer to nije u skladu sa njenom tradicijom već je popularnizovano kroz holivudske filmove.

Tradicionalno u luteranskoj crkvi, mlada i mladoženja zajedno hodaju do oltara, za razliku od običaja u Britaniji i SAD gde je čest slučaj da do oltara otac prati ćerku koja se udaje.

Međutim, poslednjih dvadesetak godina, pod uticajem televizije, filmova i društvenih mreža sve više Šveđanki traži da ih očevi isprate i „predaju“ na oltaru.

Problem „holivudske tradicije“ već neko vreme izaziva burne reakcije, posebno od kada je 2010. godine švedska princeza Viktorija odlučila da je delimično do oltara otprati njen otac kralj Karl Gustav.

Debata se ponovo rasplamsala nakon što je podnet predlog za jesenje zasedanje crkve u kom se traži zabrana novokomponovane prakse.

Sveštenici Sara Valdenfors i Jesper Enerot predložili su zabranu.

„Relativno novi trend da otac prati mladu do oltara i onda je predaje svom budućem mužu nije u našoj tradiciji. Iako možda zvuči lepo budućim parovima, ne možemo da zanemarimo šta takav čin simbolizuje – oca koji predaje maloletnu devicu svom novom staratelju“, navodi Sara Valdenfors.

U švedskoj tradiciji, mlada i mladoženja zajedno jedno pored drugog hodaju do oltara. Trenutno, odluku da li mladu može da prati otac donosi sveštenik koji ih venčava.

уторак, 17. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи