Читај ми!

Od lukovine do crvenog kupusa, čime se sve farbaju jaja

Tradicionalno, uskršnja jaja su crvene boje, a moderna hrišćanska kultura prešla je put od jednobojnog ukrašavanja do tretiranja uskršnjih jaja kao svojevrsnog medijuma umetničkog izražavanja.

Од луковине до црвеног купуса, чиме се све фарбају јаја Од луковине до црвеног купуса, чиме се све фарбају јаја

Tradicionalna metoda farbanja jaja lukovinom nikada ne izlazi iz mode. Domaćice koje su na vreme sačuvale lukovinu, nisu u problemu, a one koje su to propustile mogu da se snabdeju na pijaci.

Nezaobilazne najlon čarape

Uzmite jedno jaje i pokvasite ga, a zatim na njega stavite sitne komadiće lukovine. Jaje zatim pažljivo stavite u najlon čarapu i vežite je. Proverite da li je „oblepljeno“ komadićima lukovine sa svih strana. Stavite zatim čarapu u šerpu sa lukovinom i prelijte hladnom vodom. Ostavite da se bare na tihoj vatri dva-tri sata.

Listići

Jedna od najčešćih tehnika ukrašavanja je stavljanje listića na jaje, zatim u najlon čarapu, u kojoj se kuva.

Prirodne boje

Ukoliko želite da vam jaja budu neobičnih pastelnih boja prokuvajte pola sata iseckan ljubičasti kupus sa sirćetom i malo soli. Procedite i u tu tečnost stavite prethodno skuvana bela jaja, najmanje pet sati, a može i duže. Ako hoćete žutu boju, koristite kurkumu, za roze cveklu, a za zelena koprivu.

Prošarana jaja 

Za ovako neobičan izgled jaja, u lonac pored farbe, dodajte i kašiku sirćeta. Kada se ofarbaju, ostavite ih da se osuše. Zatim izmešajte istu, ili neku drugu boju sa kašikom zejtina i prošarajte već ofarbana jaja. Boje ne moraju da budu komplementarne, važno je da su šarena.

Minimalizam

Ako nisti vični eksperimentisanju, jednostavno ofarbajte jaja u svoje omiljene boje. Na kraju krajeva, minimalizam je uvek u modi. 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара