Ako mislite da su priganice uštipci – varate se
Unutra vazdušaste, spolja hrskave, slične uštipcima i krofnama, ali ipak ima razlike u receptu za priganice. Tople priganice služiti uz sir, kajmak, pršutu, turšiju, ajvar, a ko voli može i sa šećerom, uz med, džem, podjednako su dobre. Uostalom kako želite. Da bi upile manje masnoće postoji trik, a nije ubrus.

Odvojivši se od običnog testa za hleb, priganica se uzdigla do simbola. Ono što je za druge narode hleb i so, to je u Crnoj Gori priganica i med ili šećer – simbol dobrodošlice.
U tajnu pripremanja priganica dobrodošli ste i vi.
Vazdušasto testo koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti – umaču se u kristal šećer zalogaj po zalogaj, za razliku od uštipaka koje se posipaju šećerom u prahu. Ko voli može da ih jede sa džemom, medom ili kremom.
Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji.
Poenta je da se testo dobro napravi i da upiju što manje ulja, a za to postoji "caka". Jedan sastojak sprečava da testo upije ulje tokom prženja – rakija!
Najpre u mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.
Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.
Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu.
U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom.
Pre nego što ćete odvojiti testo za svaku priganicu kašiku umočiti u ulje.
Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.
Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.
Коментари