Zašto bi vas u Italiji sigurno naterali da zavolite crni-crveni luk
Jedna italijanska sorta crnog luka (slična crvenom luku koji se može naći i kod nas) možda bi mogla da natera čak i one koji ga nikada ne jedu – da se predomisle, i ipak probaju.
Širom Italije, pa tako i na pijacama u Rimu, prodaje se crveni luk koji raste duž obale oko Tropee u Kalabriji, na jugu Italije. Luk je sve popularniji, možda između ostalog i zbog toga, što „crvena" sorta izaziva manje suza od klasičnog crnog luka.
U Tropei, ovaj luk je nazvan „crvenim zlatom Kalabrije" a meštani tvrde da upravo crveni ili, kako ga neki zovu - ljubičasti luk, pruža više koristi zdravlju ljudi od običnog luka.
Posebno istraživanje nije rađeno, ali lokalno stanovništvo tvrdi da crveni luk pruža širok spektar zdravstvenih koristi - od pomoći u borbe protiv starosti (ima „antiejdž" efekte) pa do toga da ima svojstva afrodizijaka.
Visok sadržaj vode
„Moj kardiolog kaže da je najbolji način da se izbegnu problemi sa srcem jedenje crvenog luka, uz ljutu papriku i vino, kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. To je bio naš prirodni antibiotik vekovima", kaže Frančesko Kalabro, koji svojim kamionom redovno razvozi crveni luk od proizvođača do pijaca.
Crveni luk uspeva na mnogim mestima širom sveta, ali ovaj u Kalabriji, tvrde meštani - poseban je i jedinstven.
Blaga primorska klima sa stalnim temperaturama tokom cele godine, sunčanim danima i severnim „tramontana" povetarcem koji dolazi sa brda sa pogledom na obalu stvara posebnu mikroklimu. Plodno tlo, koje sadrži pesak sa tirenskih plaža, je prirodni podsticaj.
„Ovaj luk sadrži velike količine vode što ga čini manje agresivnim kada se reže i ne iritira ljudsko oko", kaže Đovani Skjariti, uzgajivač crvenog luka iz Tropee.
„Karakteristična crveno-ljubičasta boja luka potiče zbog prisustva antocijanina - biljnih pigmenata koji su puni antioksidansima", objašnjava Mišel Puljeze, vlasnik restorana u Tropei.
Sladak ukus nije posledica veće količine šećera, već manjeg broja hemijskih jedinjenja pirogrožđane kiseline i jedinjenja sumpora koja obično čine da luk ima „oštar ljutkast ukus".
Kraljica luka
Crveni luk je odličan za brojna jela i specijalitete ,i ima široku primenu u kuhinjama širom sveta.
Koliko se ceni u Kalabriji pokazujue i Godišnji festival crvenog luka u Tropei, koji se održava svakog proleća i odaje počast onome što Italijani nazivaju "kraljicom luka" .
Mnogi vole da crveni luk iz Kalabrije jedu sirov i to odmah čim ga izvade iz zemlje. Ponekad se doda u salatu sa drugim povrćem.
Luk je podjednako ukusan na brusketima sa maslinovim uljem, u krompir pireu, serviran uz pasulj, pečen ili pržen u omlet. Zbog svoje „slatkoće" u Kalabriji ga karamelizuju i prave kolače, džem pa čak i sladoled od luka.
U delu Klabroje gde se najviše uzgaja ova sorta luka, on često u nizovima visi na zidovima prodavnica i uz fasade porodičnih kuća po uskim uličicama... Nešto pa nalik nizovima paprika kod nas na jugu Srbije.
Paziti na „lažnjake"
U Kalabriji tvrde da je njihov crveni luk poseban i da ima i „lažnjaka". Kažu da originalni crveni luk nije samo sladak, već da on ima prijatan, delikatan ukus i da nije ni oštar ni kiseo.
Boja je ključna: ako je braonkasto-ljubičasta, to nije luk iz ovog dela Italije, crveni luk Tropee je jarko ružičasto-crven - i spoljašnja ljuska i unutrašnji slojevi su u boji.
Dok se danas crveni luk jede u slatkišima, sušen u pahuljicama, sa testeninama, punjen suvim voćem... nekada se jednostavno jeo samo sa kriškom hleba, to je zapravo bio podrazumevani doručak bogatijih ljudi koji je obezbeđivao energiju za čitav dan. Danas, u mnogim krajevima sveta ova kombinacija je neretko - sinonim za siromaštvo.
Коментари