Ako niste do sada, vreme je da probate kačkavalj od kafe, čokolade i višnje
Zorica Savić iz Venčana kod Aranđelovca od kravljeg mleka, dobijenog iz svog gazdinstva, pravi domaći kačkavalj. U svoje recepte ubacila je i začinsko bilje, orašaste plodove, čokoladu i voće koji siru daju nesvakidašnji ukus.
Porodica Savić se bavi poljoprivredom i stočarstvom. O kravama i ovcama brine uglavnom Zorica koja, kako kaže, radi „od jutra do sutra". Dan počinje tako što stoku nahrani i pomuze, a potom od mleka pravi delikatese.
Pre dve godine zbog korone je naglo opala prodaja sira i kajmaka, a da se mleko ne bi prosipalo ova domaćica odlučuje da počne da pravi i kačkavalj koji se suši prirodnim putem obavijen je plesnima i dugotrajniji je.
„Videla sam na sajtu da ljudi prave ove kačkavalje sa ljutom paprikom i bosiljkom, ja sam htela nešto više da dodam i počela sam da ekserimentrišem, uvela sam kikiriki, susam, kafu i to nije bilo dovoljno, pa sam dodala dimljenu bukovaču i mnogo je lep miris tog kačkavalja", ispričala je Zorica.
Napravila je kačkavalj sa 14 različitih ukusa, ima i pečenih, ne samo sušenih - sa kobasicom i slaninom, koje najviše prodaje preko interneta. Kupci sve češće poručuju i one specifičnije od kafe, čokolade, višnje...
„Oni mogu da se pošalju poštom i zapakuju se u specijalne kartonske kutije, lepo se izlepe i pošalju.To nije kao klasičan sir koji u sebi ima surutku, to već ne bi moglo da se šalje", objašnjava Zorica.
Kačkavalji se suše na hladnom u posebnoj prostoriji od deset do petnaest dana, zato se poručuju ranije, isto toliko dana može da opstane na hladnom van frižidera, a Zorica tvrdi da samo na ovaj način, odličnim kvalitetom, organskim sastojcima, ukusom, može da se očuva poverenje kupaca.
Коментари