Tura kroz centar važna i za Beograđane i za turiste

Zanimljiva ugostiteljima, omiljena među turistima. Šta je još novo na ruti od Trga Republike do Topličinog venca?

Gradsko jezgro, odnosno uži centar grada, nezaobilazan je deo svake turističke ture, čak i po prohladnom, kišovitom danu. Iako se u Beogradu nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata na potezu od Trga republike do Topličinog venca, za sve ima dovoljno posla. Pored pozicije lokala, ponude i usluge, za privlačenje gostiju važan je, kažu ugostitelji, i izgled okoline kao i bogatstvo sadržaja.

„Od ove godine, od kad je renoviran Trg republike, sa svim ovim saobraćajnicama oko njega, procenat stranaca je mnogo veći, dosta pozitivnih dešavanja počinje da se dešava od kad je ovo sređeno. Pametne klupe, veći prostor za ljude koji prolaze, u svakom slučaju svi pozitivni komentari od strane stranaca“, kaže Nenad Nedeljković, menadžer u ugostiteljskom objektu na Trgu republike.

V.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović ističe da poboljšavanje izgleda gradskih trgova, otvaranje pijaceta, novih manjih trgova, dve raskrsnice u okviru pešačke zone, doprinose turističkoj ponudi Beograda.

„Mi, pre svega Turistička organizacija Beograda, ali i drugi, tu organizujemo različite sadržaje. U toku letnje sezone organizujemo koncerte na Kosančićevom vencu i Cvetnom trgu, koji okupljaju, pre svega, Beograđane, ali onda i goste Beograda“, objasnio je Popović.

Takozvani kratki gradski odmori, odnosno siti brejk ture, u centru grada veoma su važne za sve koji prodaju neki proizvod.

„Svaka tura razgledanja Beograda negde prolazi kroz Knez Mihailovu ulicu i naravno da je zbog svega toga izuzetno značajna i ugostiteljska ponuda. Sve je važno, ambijent, fasade, restorani, njihova ponuda, ali i kakva je atmosfera u tim kafićima“, kaže Popović.

Prestižne publikacije koje se bave turizmom na globalnom nivou već tri godine zaredom proglašavaju Beograd gradom koji ima najbolju atmosferu u ovom delu Evrope.

„Kada prođete užim gradskim jezgrom vidite da imate ne samo različitu ponudu u kafićima i restoranima već da su oni i različito uređeni, svaki ima neki svoj 'film'“, navodi Popović.

Nadležni kažu da smo tek na pola puta od onoga kako bi uže gradsko jezgro trebalo da izgleda, po projektu koji je uradio čuveni arhitekta Boris Podreka.

„Kada stavite ispred svega toga jedan autoritet, kao što je gospodin Podreka, jedan od najvećih živih arhitekata koji je radio ovaj plan gradskog jezgra, onda makar imate autoritet koji govori da ovakav i slični projekti, da su bili uspešni i da imaju vrednost koja će možda za nekih 10-20-50 ili možda za 100 godina biti priznata kao vrednost koja je trajna u ovom gradu“, naglasio je Popović.

Gradsko jezgro trebalo bi da bude lepo i funkcionalno, ali, pre svega, prilagođeno ljudima koji tu žive.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом