Sladoled od udrobljenih crva, njam njam!

Kako bolje zapadnoj kulturi popularizovati ishranu zasnovanu na insektima, nego putem sladoleda.

„Gurme grab“ (Gourmet Grubb) je firma iz Kejptauna koja za proizvodnju sladoleda koristi Entomilk (EntoMilk) - alternativu mleku dobijenu drobljenjem i preradom larvi muve Hermetia illucens.

„Krenuli smo sa misijom da promenimo način na koji ljudi gledaju na korišćenje insekata u prehrambenoj industriji“, kaže za Si-En-En Lea Besa, suosnivačica firme.

Uprkos tome što se više od 1.900 vrsta insekata koristi u kuhinjama širom sveta, ljudi na Zapadu nisu previše otvoreni za njih.

„Očekivali smo dosta otpora, ali su mušterije većinom bile veoma otvorene. Svi vole sladoled“, ističe Besa.

Što se ukusa tiče, imaju čokoladu, kikiriki i božićne začine. „Entomilk“ ima blagi zemljani ukus, a Besa objašnjava da sladoledu daje „bogat, kremasti ukus i teksturu“.

Međutim, nije samo ukus u pitanju, jer, kako kaže, „Entomilk“ sadrži pet puta više proteina od mleka.

„Ineskti sadrže velike procente masti, proteina i minerala. Muva Hermetia illucens ima istu količinu proteina i masti u poređenju sa govedinom, ali daleko više cinka, gvožđa i kalcijuma“, navodi Besa.

Osim toga, uzgoj insekata ostavlja daleko manje posledice na životnu sredinu od uzgoja stoke. Za litar „Entomilka“ je potrebno potrošiti mnogo manje vode i energije nego za litar mleka.

„Insektima treba vrlo malo vode, hrane i prostora. Takođe proizvode veoma malo gasova za efektom staklene bašte u poređenju sa stokom“, kaže suosnivačica „Gurme graba“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом