недеља, 11.02.2018, 12:09 -> 12:20
Извор: РТС
Kačarevo se sprema za „Slaninijadu“
Meštani Kačareva završavaju pripreme za „Slaninijadu“ i skoro svaka kuća u selu imaće šta da ponudi, a za pet dana očekuju više od 50.000 gostiju. Vredni domaćini za njih su pripremili više od 100 tona mesnih đakonija.
U Kačarevu ovih dana skoro da nema tavana gde na banatskoj promaji pršute i slanine dobijaju poslednji šmek. U pušnici Vidoja Zečevića suši se 1.400 kilograma domaće kobasice koja je pripremana na starinski način.
„Začine kupujemo od Slovaka u Kovačici, koristimo prirodna creva, kvalitetna bukova drva koja nabavljamo leti i svinje moraju biti zrele preko godinu dana da bi kobasica bila kvalitetna“, kaže Vidoje Zečević iz Kačareva.
Mile Todosijević u svojoj pušnici ima pršute od mangulice stare dve godine i siguran je da će ih prodati na ovogodišnjoj „Slaninijadi“: „Znači nam mnogo, jer uglavnom prodajemo domaće proizvode koji se retko gde mogu kupiti“.
Kačarevci pripremaju sve svoje proizvode od domaćih svinja bez aditiva i hemikalija, a Milan Zlatković već godinama nudi kupcima mesne đakonije od konjskog mesa i mangulica za koje tvrdi da su i najzdravije.
„Pogledajte kako izgleda slanina od mangulice. Ona je lek, a od domaćih svinja slanina je mesnija, a što se tiče ukusa – sasvim je različit, ova je mnogo ukusnija, mekša i zdravija“, priča Milan.
U mesnoj zajednici Kačarevo žele da unaprede preuzetnički duh i da mlade u selu motivišu da se bave stočarstvom.
„Da objedinimo sve mlade proizvođače i da svi imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode u toku cele godine i da pokažu kvalitet koji imaju. To će u narednom periodu biti naš cilj“, istakao je Branko Bokun predsednik MZ Kačarevo.
„Slaninijada“ u Kačarevu počinje 14. februara i već je prijavljeno 300 malih individulanih i industrijskih izlagača različitih proizvoda od mesa.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар