Kačarevo se sprema za „Slaninijadu“

Meštani Kačareva završavaju pripreme za „Slaninijadu“ i skoro svaka kuća u selu imaće šta da ponudi, a za pet dana očekuju više od 50.000 gostiju. Vredni domaćini za njih su pripremili više od 100 tona mesnih đakonija.

U Kačarevu ovih dana skoro da nema tavana gde na banatskoj promaji pršute i slanine dobijaju poslednji šmek. U pušnici Vidoja Zečevića suši se 1.400 kilograma domaće kobasice koja je pripremana na starinski način.

„Začine kupujemo od Slovaka u Kovačici, koristimo prirodna creva, kvalitetna bukova drva koja nabavljamo leti i svinje moraju biti zrele preko godinu dana da bi kobasica bila kvalitetna“, kaže Vidoje Zečević iz Kačareva.

32209884
32209884 Pripremio Goran Jovičić

Mile Todosijević u svojoj pušnici ima pršute od mangulice stare dve godine i siguran je da će ih prodati na ovogodišnjoj „Slaninijadi“: „Znači nam mnogo, jer uglavnom prodajemo domaće proizvode koji se retko gde mogu kupiti“.

Kačarevci pripremaju sve svoje proizvode od domaćih svinja bez aditiva i hemikalija, a Milan Zlatković već godinama nudi kupcima mesne đakonije od konjskog mesa i mangulica za koje tvrdi da su i najzdravije.

„Pogledajte kako izgleda slanina od mangulice. Ona je lek, a od domaćih svinja slanina je mesnija, a što se tiče ukusa – sasvim je različit, ova je mnogo ukusnija, mekša i zdravija“, priča Milan.

U mesnoj zajednici Kačarevo žele da unaprede preuzetnički duh i da mlade u selu motivišu da se bave stočarstvom.

„Da objedinimo sve mlade proizvođače i da svi imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode u toku cele godine i da pokažu kvalitet koji imaju. To će u narednom periodu biti naš cilj“, istakao je Branko Bokun predsednik MZ Kačarevo.

„Slaninijada“ u Kačarevu počinje 14. februara i već je prijavljeno 300 malih individulanih i industrijskih izlagača različitih proizvoda od mesa.

Broj komentara 4

Pošalji komentar
(utorak, 13.feb.2018 18:24)
anonymous

Oda slanini:

Op žica, žica, žica
drma mi se slaninica!

(nedelja, 11.feb.2018 16:40)
anonymous

daxa

Nikako gradjani su jedini pravedni i posteni radnici.

(nedelja, 11.feb.2018 16:03)
PANCEVAConymous

Svi pametni

Kada bi se jela zdrava domaca hrana kao sto je ova i imalo mere kao i u svemu drugom ne bi bilo problema.Dakle sve je do ljudi kako se odnose prema svom zdravlju. A za velike vernike post pocinje sledece nedelje, tako da ne vidim u cemu je problem,da li sve treba da stane zbog toga......

(nedelja, 11.feb.2018 13:28)
anonymous

Časni post

Niste našli vremena da pre nekoliko nedelja to održite nego baš slučajno čekate početak posta. Hajde..do 18.2 i nekako može iako se u toku ove nedelje ne jede meso...

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
nedelja, 30. mart 2025.
8° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom