Šta je ukusnije u Francuskoj – hrana ili poljubac?

Francuzi su poznati po uživanju u hrani i vinu, a drugog dana proleća, 21. marta, u tome može da im se pridruži ceo svet, pa i Srbija. Tada se održava manifestacija „Ukusi Francuske“. U više od dve hiljade restorana širom sveta prave se francuska jela od lokalnih proizvoda. Ekipa RTS-a raspitala se kako će to izgledati u Srbiji, mora li francuska kuhinja da bude skupa, i da li je moguće jesti dobro, a sačuvati vitku liniju.

Ako je iz Francuske, onda je prefinjeno, strasno i ukusno, bilo da se radi o poljupcu ili o kuhinji. Čim je francusko, mora da je i skupo, zar ne?

„Ne mora da znači. To je sve do umešnosti kuvara. Da li kuvar ume da ukombinuje neka vina, može i jeftino vino, ali u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama daju tu neku notu, ili dozu prefinjenosti i teksture i svega, tako da jednostavno nije sve do para“, objašnjava Andreja Pešić, šef kuhinje restorana „Franš“.

Zapravo je francuska kuhinja izuzetno štedljiva, tvrde poznavaoci.

„Važno je i kako se spremi, između ostalog je bitno iskoristiti od svakog proizvoda sve ono što on sadrži. Da ne otpadne ništa u kojekavom pečenju, kuvanju i ostalom“, kaže Nataša Joksimović, šefica kuhinje restorana „Na ćošku“.

Francuzi su od kulinarstva napravili umetnost, a njihova kuhinja nalazi se i na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa. U Francuskoj prvo jedu oči. Morate voditi računa o dekoraciji stola, pozicioniranju čaša, escajgu. Osnovno pravilo koje važi u ovoj zemlji jeste da nema lošeg jela.

„Čak i kada jelo ispadne loše, može da se popravi tim francuskim sosovima. Stvar je u tome što oni koriste jako puno svežeg bilja i jako puno prirodnih sastojaka i zboga toga su im sosovi jako lepi“, ističe Nataša Joksimović.

Ukoliko volite jela sa zaprškom i mašću, bolje da ne krećete put Francuske. Osnovni začini ovde su maslinovo ulje i puter. Kažu da svaki Francuz u džepu nosi puter i da ga koristi uvek. 

„Puter daje tu teksturu jelu, jačinu, prefinjenost i notu svilenkastosti, tako da jednostavno puter je njihov glavni adut“, kaže kuvar Andreja Pešić.

A bez putera, džema i kroasana, nema ni doručka, koji Francuzi zovu mali ručak – "Le petit déjeuner". Tek da nešto prezalogajite do ručka, koji se najčešće sastoji od desetak različitih jela. I to radnim danom. Nedeljni ručak je posebna priča, već od prvog jela.

Obrok počinje supom od luka, koja je tradicionalna, onda između ide "pâté de foie gras" - guščija pašteta sa sosom od luka i paradajza, koji je dimljen ili sušen. Sledi kiš loren, sve u malim porcijama, a kao glavno jelo služi se guščiji konfit. Za desert čokoladni sufle sa čokoladom.

Sir u čorbi, za Francuze je obavezan. Isto kao i u desertima i glavnim jelima. Kažu da Francuska ima vrsta sireva koliko godina ima dana. A vino se najbolje slaže uz njih. Manifestacija „Ukusi Francuske“ je prilika da i ljudi u Srbiji to provere.

„Ukusi Francuske pokrenuti su pre dve godine i ovo je treći put kako ih organizujemo. Manifestacija je bazirana na ideji poznatog kulinara Ogista Eskofijea da u istom danu na različitim stranama sveta svi uživaju u čarima francuske kuhinje. Ove godine prvog dana proleća čak 2.000 restorana širom sveta poslužiće hranu sa francuskog menija“, kaže ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja za omiljeno francusko jelo izdvaja pečurke, a za srpsko ćevapčiće.

Bilo da ste odabrali ćevapčiće ili guščiju paštetu, Francuzi će vam savetovati da uz to obavezno popijete čašu vina, jer je dobro za srce.

Za francusku kuhinju kažu da je jedna od najzdravijih na svetu. Uprkos tome što Francuzi jedu mnogo mesa, sireva i testa, uspevaju da održe vitku liniju. Tajna je u malim zalogajima. Za sve one koji ne mogu da odole kulinarskim izazovima i smanje porcije, bar za vreme manifestacije mogu da se prave da su Francuzi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом