Naučnici razvijaju „veštački jezik“ kako bi otkrili lažni viski
Novo tehnološko rešenje koje je razvio tim naučnika u Škotskoj, popularno nazvano „veštački jezik“, može se koristiti i za otkrivanje otrova, kao i za praćenje kvaliteta vode u rekama, ali i za otkrivanje lažnog viskija.
Osećaj kada vam posluže čašu prošlogodišnjeg viskija, a na boci piše da je 18 godina star, vrlo je neprijatan, naročito za poznavaoce i ljubitelje ovog pića. Međutim, naučnici razvijaju „veštački jezik“ koji bi zauvek mogao da otkloni ovakve neprijatne situacije.
Tim stručnjaka iz Škotske kaže da se njihov uređaj može koristiti za detekciju različitih vrsta viskija što bi moglo da pomogne i u otkrivanju falsifikata.
„Možete obučiti vaš „jezik“ kakvog su ukusa različite vrste viskija, tako da kada se pojavi lažna verzija on je može prepoznati, kao i potvrditi ako je viski pravi“, objašnjava dr Alasder Klark, rukovodilac istraživačkog tima Univerziteta u Glazgovu.
Klark navodi da se ova tehnologija može ugraditi u mali, prenosivi aparat koji može imati široku primenu, od otkrivanja otrova do nadgledanja kvaliteta vode u rekama.
„U početku, naša namera je bila pre svega da napravimo tehnologiju koja bi nam koristila u kontroli kvaliteta proizvoda. Na primer, da kompanija koja se bavi proizvodnjom soka od jabuke može da utvrdi da li je sok koji je proizvela u utorak isti kao onaj koji je proizvela prošle nedelje“, nglašava Klark.
U članku koji je objavljen u časopisu Nanoscale, istraživački tim je opisao izgled njihovog „veštačkok jezika“. On se nalazi na staklenoj podlozi koja sadrži tri odvojena niza, koji su sastavljeni od dva miliona sitnih „veštačkih receptora ukusa“ - kvadratića koji su oko 500 puta manji od ljudskih receptora i imaju stranice dužine 100 nanometara.
U uređaju postoji šest različitih vrsta ovih receptora. Tri vrste su napravljene od zlata, a tri od aluminijuma. Jedan deo njih je bez ikakvog premaza, a površina ostalih je premazana različitim hemijskim supstancama koje u kontaktu sa svetlošću daju različite reakcije.
Ono što je najvažnije, reakcije se menjaju u zavisnosti od tečnosti koja ih okružuje. Rezultat toga je da svaka tečnost ima svoj karakterističan i jedinstven „otisak prsta“. To znači da uređaj može da se koristi za razdvajanje različitih tečnosti, čak i u identifikaciji, mnogo bolje nego naš jezik.
Kako bi testirali svoj pronalazak, naučnici su „veštački jezik“ isprobali na sedam različitih vrsta viskija, votki i etanolu rastvorenom u vodi. Utvrdili su da aparat može da otkrije specifične otiske svih vrsta viskija, pa čak i njihovu starost.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар