Читај ми!

Preminuo legendarni Bora Đorđević

Rok muzičar, pevač i tekstopisac Bora Đorđević preminuo je u 72. godini. Preminuo je u bolnici u Ljubljani u koju je primljen zbog upale pluća. Ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike i tvorac nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput „Lutka sa naslovne strane“, „Dobro jutro“, „Pogledaj dom svoj, anđele“, „Ostani đubre do kraja“, „Kada padne noć“...

Kontroverzan, ali sa beskrajnim talentom za pisanje pesama. Prostim jezikom znao je da iskaže i najdublje emocije. Od bezobraznih i energičnih numera do nekih od najboljih balada napisanih na ovim prostorima – Borislav Bora Đorđević ostavio je neizbrisiv trag na srpskoj, ali i regionalnoj muzičkoj sceni.

Poznat po nadimku Bora Čorba, rođen je u Čačku 1. novembra 1952. godine. Đorđević je bio glavni vokal i tekstopisac sastava „Riblja čorba“ od osnivanja 1978. godine. Pre toga, bio je član grupa „Suncokreti“ i „Rani mraz“.

Bora Čorba je bio jedan od najpoznatijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene, sa velikim brojem obožavatelja, i upečatljiva i uticajna javna ličnost.

Posle Pete beogradske gimnazije u Beogradu upisuje Pravni fakultet, a posle dve godine studija, pokušava da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Nije primljen na glumu, ali je uspeo da upiše pozorišnu organizaciju, gde je dugo bio u statusu apsolventa.

Popularnost grupe „Riblja čorba“ zasnivala se na provokativnim društveno orijentisanim numerama, a Bora je postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji.

Nakon izdavanja albuma Koza nostra 1990. godine, Đorđević je bio optužen zbog „vređanja radničke klase Jugoslavije“, ali su optužbe odbačene.

Bio je član Gradskog odbora DSS-a u Beogradu, a posle političkih promena u Srbiji, jedno vreme je bio na poziciji savetnika ministra kulture u Vladi Srbije. Posle godinu dana, daje ostavku.

Iz braka sa Draganom Đorđević, ima sina Borisa. Po drugi put se 2009. godine oženio Aleksandrom koju je upoznao na turneji u SAD, ali su se razveli posle četiri godine braka.

Bora Đorđević je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije Pusto ostrvo. Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena uručen mu je 15. frebruara 2021. Počasni je građanin Čačka od 2022. godine.

Učestvovao je na Beogradskom proleću, Hit paradi, Beogradskom saboru.

Među bezvremenskim albumima „Riblje čorbe“ čiji je Bora bio osnivač, zajedno sa Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem, jesu Kost u grlu, Mrtva priroda, Istina, Ujed za dušu, Labudova pesma, Trilogija...

Ostaće Bora upamćen po samo njemu svojstvenom izvođenju numera: Lutka sa naslovne strane, Dobro jutro, Kad padne noć, Ostani đubre do kraja, Dva dinara, druže, Kad sam bio mlad, Kad hodaš, Pogledaj dom svoj, anđele, Al Kapone, Avionu, slomiću ti krila, Hoću, majko, hoću, Jedino moje, Ljubav ovde više ne stanuje...

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи