Читај ми!

Ilon Mask napunio 50 – put do bogatstva preko smaragda i električnih automobila

Čelnik kompanija „Tesla“ i „Spejs-Eks“ Ilon Mask proslavio je 50. rođendan. Iako je potekao iz imućne porodice, Mask je, pre svega, zahvljujući svom izuzetnom preduzetničkom osećaju izgradio imperiju i postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Čovek koji je od male kalifornijske kompanije za proizvodnju električnih vozila napravio najvredniju automobilsku kompaniju, početkom godine držao titulu najbogatijeg čoveka na svetu čiji je hobi igranje sa kriptivalutama na Tviteru, Ilon Mask zagazio je u šestu deceniju.

Njegov put ka zvezdama počeo je u imućnoj porodici. Njegova majka, Maje Mask, bila je manekenka koja je krasila naslovne strane Tajma i Voga. Bila je finalistkinja izbora za mis Južne Afrike 1969, a godinu dana kasnije udala se za Erola Maska.

Sredinom 80-ih porodica Mask uživala je u velikom bogastvu nakon što je Erol kupio rudnik smaragda od novca koji je dobio od prodaje privatnog aviona za 80.000 funti.

„Otišli smo kod kupca kući gde je otvorio svoj sef, a u njemu su bili svežnjevi novca. Platio mi je 80.000 funti. Bila je to ogromna svota novca“, rekao je jednom prilikom Erol Mask za Biznis insajder.

Ubrzo mu je ponuđeno da uloži 40.000 funti u rudnik smaragda, pa je tako zajedno sa svojim poslovnim ortakom postao suvlasnik rudnika na šest godina. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak.

„Bili smo veoma bogati. Ponekada nismo mogli da zatvorimo vrata sefa od novca u njemu“, prisetio se Erol.

Njuh za biznis

Ipak, Ilon nije želeo da se kiti očevim perjem. Posle tinejdžerskih godina, počeo je da pametnim ulaganjem, osnivanjem kompanija i privlačenjem investitora uveća svoje bogastvo višestruko.

Zajedno sa bratom Kimbalom, Mask je osnovao 1995. godine kompaniju „Zip 2“, koju je „Kompak“ dve godine kasnije otkupio za 307 miliona dolara, a on je za svojih 7 odsto udela dobio 22 miliona dolara. 

Ubrzo je osnovao „Eks-kom“ (X.com), kompaniju za onlajn plaćanje, koja se spojila sa onlajn bankom „Konfiniti“. Vremenom je njihov uslužni servis „Pejpal“ zamenio ime kompanije i postao najunosniji njen deo.

„I-bej“ ga je kupio 2002. godine, a Mask je kao najveći akcionar zvanično dobio 100 miliona dolara, mada se ta brojka prema nekim navodima kretala između 165 i 180 miliona dolara.

Svemir je granica

Bilo kako bilo, sa tim novcem Mask je osnovao „Spejs-Eks“ 2002. i „Teslu“ 2003. godine. Počeci ove dve investicija bili su, najblaže rečeno, problematični.

Mask je ranije priznao da je sav novac koji je dobio od „Pejpala“ uložio u te dve kompanije, a njegov brat Kimbal kaže da je njegov brat u tom periodu bio zadužen i „više nego švorc“.

Međutim, 2008. godine Nasa je dodelila „Spejs-Eksu“ 1,6 milijardi dolara za 12 letova do Međunarodne svemirske stanice, a prošlog aprila kompanija je potpisala još jedan ugovor na 3 milijarde dolara sa zadatkom da odnese ljude na Mesec.

„Tesla“ je 2010. godine uspela da privuče investiciju od 226 miliona dolara.

Od tada kompanija samo raste, a do danas je postala globalni igrač na tržištu električnih automobila.

„Tesline“ akcije su 2010. vredele 60 dolara. Sada su deset puta vrednije, zbog čega je Mask početkom godine postao, barem na kratko, najbogatiji čovek na svetu, ali je Džef Bezos uspeo da se kasnije vrati na tron.

Maskovo bogatstvo se procenjuje na oko 184 milijarde dolara. Ilustracije radi, kada bi svoje bogatstvo rasporedio na svakog građanina SAD, svaki Amerikanac dobio bi 600 dolara.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару