Читај ми!

Uzdravlje! Šimpanze snimljene kako dele fermentisano voće

Snimak šimpanzi kako dele i konzumiraju fermentisane plodove vrste afričkog duda navelo je naučnike da se pitaju da li bi takvo ponašanje moglo da pokaže poreklo prakse gozbi kod ljudi.

Ljudi se okupljaju na gozbama da uživaju u alkoholu hiljadama godina, a stručnjaci sada misle da šimpanze takođe možda imaju običaj da se okupe sa sličnom namerom.

Šimpanze u zapadnoj Africi snimljene su kako dele među sobom fermentisano voće koje sadrži alkohol. Doduše, ne u količinama da se napiju, ali verovatno dovoljno da ih malo „uhvati“.

Istraživači koje su predvodili stručnjaci sa Univerziteta u Egzeteru, snimili su šimpanze kako dele fermentisane plodove afričkog duda u Gvineji-Bisao.

„Kod ljudi znamo da konzumiranje alkohola vodi ka oslobađanju dopamina i endorfina što rezultira osećanjem sreće i opuštenosti“, kaže Ana Bouland iz Centra za ekologiju i konzervaciju na Univerzitetu Egzeter.

„Takođe znamo da deljenje alkohola, uključujući i kroz tradicije poput gozbi, pomaže u jačanju društvenih veza. Sada znamo i da divlje šimpanze takođe jedu i dele fermentisano voće. Pitanje je: Da li i oni imaju slične benefite?“, dodaje Boulandova.

Koristeći kamere koje se aktiviraju na pokret, snimili su šimpanze kako dele velike plodove fermentisanog voća u najmanje 10 prilika. Voće koje su delili je kasnije testirano na sadržaj alkohola.

Najviši nivo u u jednom plodu bio je 0,61 odsto alkohola po zapremini.

„Šimpanze ne dele hranu stalno, tako da je ponašanje sa fermentisanim voćem možda važno“, smatra Kimberli Hokings sa Univerziteta u Egzeteru.

Uprkos tome što nivo alkohola nije bio visok, šimpanze su jele dosta voća svaki dan pa su i unele pristojnu količinu alkohola. Mogu da pojedu i nekoliko kilograma voća svaki dan, što bi moglo da se uporedi sa nama kad popijemo jedno pivo.

Hokingsova i njene kolege su još 2015. godine objavile studiju u kojoj su primetile kako šimpanze kradu i konzumiraju alkohol iz palminih sokova, koji su napravili ljudi. Neke od njih su pokazale čak i problematično ponašanje zbog toga.

U novom istraživanju, međutim, istraživači navode da se šimpanze nisu postajale pijane.

Ono što je takođe zanimljivo jeste što je voće deljeno sa drugim šimpanzama nevezano za pol ili uzrast.

Studija pod nazivom "Wild chimpanzees share fermented fruits", objavljena je u časopisu Current Biology.

среда, 23. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом