недеља, 20.04.2025, 08:04 -> 08:10
Извор: РТС, Nature, Science
Ne bacajte ljuske od jaja, mogu da budu korisne
Ljuske od jaja su bogate kalcijumom, dobre su u lečenju štitne žlezde i čira na želucu, detoksikaciji tela i jačanju kostiju.

Bogate su kalcijum-karbonatom, koji je koristan za biljke. Preporuka je da ljuske od jaja treba samleti u prah koji se čuva u tegli.
„Preporuka botaničara je da se svim biljkama, naročito u vrtovima, dodaju mlevene ljuske od jaja, uz kompost koji je obavezan kao đubrivo za zemljište. Ljuske smanjuju kiselost komposta, pa je cveće bujnije, jer biljka bolje apsorbuje hranljive sastojke iz zemljišta”, istakao je Frank Mekdong, stručnjak za botaniku u Arboretumu u Los Anđelesu.
Kalcijum-karbonat sprečava truljenje biljaka kada procvetaju. Plodovi paradajza neretko propadaju jer im nedostaje kalcijum.
Kojim biljkama prija đubrivo ljuski od jaja
Ljuske od jaja su najbolje za paradajz, jer on brzo truli. Snižavaju PH vrednost zemljišta i stvaraju alkalno tlo, što većini biljaka prija. Patlidžan, paprika, brokoli, lisnato povrće, su biljke kojima treba ova vrsta đubriva.
Preporuka je da se ljuske od jaja, koje se inače teško razgrađuju, koriste samo dva puta godišnje, s jeseni i u proleće.
Borovnice, azaleje, planinski lolber su biljke koje ne vole ovu vrstu đubriva jer im prija kiselo tlo.
Kako se koriste u ljudskoj ishrani
Dobre su u borbi protiv toksina u organizmu, koristi se prah koji čisti krv. Ljuske su zahvalne prilikom lečenja tiroidne žlezde i u održavanju njene funkcije, kao i za čir na želucu, tako što se od njih pravi napitak u prahu.
Korisne su i kod bolesti osteoporoze jer su prirodni izvor kalcijuma i drugih minerala koji imaju uticaj na dobar metabolizam kostiju.
Kliničke studije pokazale su da prah ljuski od jaja smanjuje bol i povećava mobilnost i gustinu kostiju kod žena za vrema postmenopauze.
Kliničke i eksperimentalne studije su dokazale da prah od ljuski ima pozitivan uticaj na kosti i hrskavice i pogodan je u prevenciji osteoporoze.
Коментари