Читај ми!

Učenici Šeste beogradske gimnazije: Naše haljine od recikliranog materijala nisu smeće

Učenici Šeste beogradske gimnazije organizovali su modnu reviju od reciklažnih i nereciklabilnih materijala pod nazivom „Zelena Šesta“, u okviru programa „Znanje za održivi razvoj“ Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Ideja đaka Beogradske šeste gimnazije bila je da podsete širu javnost na esencijalnu ulogu zelenila i važnost sadnje biljaka u školi i školskom dvorištu, ali i da istovremeno edukuju svoje drugare o posledicama zagađenja vazduha i globalnog zagrevanja.

Profesorka engleskog jezika Šeste beogradske gimnazije Vesna Jeftić navodi da su đaci imali ideju da se kroz kreativnu radionicu, koja bi privukla i druge učenike škole, da se malo pozabave ovom temom.

Da probamo da napravimo modnu reviju od materijala koji su za reciklažu i koji su generalno otpadni, da skrenemo pažnju na količinu zagađenosti, zemlje, vode i vazduha, da skrenemo pažnju na to da čovek treba da bude umeren i da vodi računa o tome šta radi prirodi i svojoj okolini“, objašnjava Jeftićeva.

Prema njenim rečima, sve je bilo srećan i dobar sklop okolnosti.

Onda se napravila dobra atmosfera, puno dobre pozitivne energije. Pozvani su svi zainteresovani da učestvuju kao dizajneri i kao modeli. Doneli smo materijale i napravili ove fenomenalne modele koje smo prikazali“, nalašava profesorka Jeftić.

Mihajlo je idejni pokretač ovog mini-eko projekta, koji je na startu bez dvoumljenja podržala profesorka hemije Dragana Branković.

Tokom realizacije, Mihajlo je bio zadužen za dizajn i promociju na društvenim mrežama.

„Naučio sam dosta toga o dizajnu, o tim ekološkim problemima, kao i o reciklaži i o tome kako reciklaža nije samo neki dosadan proces ili reč, već stvarno način da se kreira nešto više od otpada, da se kreira umetnost. Tako da, naše haljine su možda napravljene od recikliranog materijala, ali definitivno nisu smeće“, poručuje Mihajlo.

„Ovo je jedna od prilika da se pokaže da škole, pored toga mogu da budu kreativno mesto, puno dobre energije, koje može da podstakne đake da rade nešto drugačije, da se osećaju dobro u svojoj školi, što je jako važno, a ne da beže od nje i na kraju da ova škola bude bolje mesto za sve nas“, naglasila je profesorka Vesna Jeftić.

„Zelena Šesta“ poziva đake da se uključe u projekat. Uspeh eko-modne revije bio je vetar u leđa za ono što sledi: interaktivne radionice, sadnju zelenila, čišćenje školskih površina i okoline, a na nivou Opštine Zvezdara ozbiljan ekološki aktivizam.

уторак, 16. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару