Читај ми!

Odiseja američkih vukova i strah farmera

Mladi sivi vuk iz Oregona prevalio je stotine kilometara; za nešto manje od dva meseca prešao put od severne Kalifornije, preko snežnih prevoja Sijera Nevade do okoline nacionalnog parka Josemiti. Ove nedelje se pojavio u poljoprivrednom području u blizini Frezna, što je izazvalo strah kod stanovništva, ali i nedoumice kod biologa.

Dugo putovanje životinje preokrenulo je sve naučne pretpostavke o obrascima kretanja vuka - uključujući i projekcije koje su računarski modelirane.

Neki prirodnjaci kažu da se nadaju da ovakav dolazak vuka nagoveštava ponovno oživljavanje te vrste u Kaliforniji. Međutim, istovremeno priznaju da dok životinja napreduje dalje na jug, njeno putovanje postaje sve opasnije. 

Nedavno je GPS ogrlica za praćenje dvogodišnjeg vuka otkrila da je prešao Autoput 99, jedan od najprometnijih i najopasnijih puteva u Centralnoj Kaliforniji.

Sada kada je vuk, koji je dobio oznaku OR-93 ušao u Centralnu dolinu, veće su šanse da bi mogao da bude ubijen dok traga za plenom.

„Prioritet nam je zaštita životinja ali i stada farmera", rekao je zvaničnik vlade za Kaliforniju, Kirk Vilbur, i dodao da raste zabrinutost zbog vukova koji ubijaju stoku".

U ovom trenutku sudbina OR-93 je neizvesna. Mnogi vukovi su u prošlosti prešli iz Oregona u Kaliforniju, ali retko se odvaže da prelaze preko granice.

„Ne znamo kuda će ovaj vuk dalje ići", rekla je Džordan Traverso, portparolka kalifornijskog Odeljenja za ribu i divlje životinje. „Ali nastaviće da putuje sve dok ne pronađe ono što traži ili ne prekine svoju misiju", dodala je.

Prirodnjaci koji se zalažu za zaštitu vukova pak, ne mogu biti srećniji. Vuk, koji je prvi put stupio u Kaliforniju 30. januara, prešao je više od 650 kilometara, uključujući visoku, hladnu i strmu oblast Sijera Nevade.

Apetit koji brine 

Tokom svog putovanja iza sebe je ostavio karakteristični mirisni trag koji bi trebalo da prate i drugi vukovi. Na tom putu se verovatno hranio glodarima, a možda i većim sisarima.

Upravo taj apetit za sisarima poput jelena, bizona, najviše brine stočare Centralne doline, koji prisustvo OR-93 smatraju problemom.

Nadležni organi prate kretanje vukova i redovno o tome izveštavaju javnost.

„U području Frezna ne postoji prirodna osnova koja bi bila plen vukova - nema populacija jelena i losa dovoljno velikih da ih podrže. Kao rezultat, dolazak OR-93 nije ništa drugo nego loša vest i stvarna pretnja za stoku u tom području", navodi se u izveštajima.

Ipak, za zagovornike zaštite prirode, dolazak vuka signalizira novu silu koja može biti ključ za sređivanje neravnoteže divljih područja, čineći ih stabilnijim i raznovrsnijim. 

„Budim se svako jutro misleći:„ Dobrodošli u Kaliforniju, OR-93", rekla je Bet Pret Bergstrom, izvršna direktorka neprofitne Nacionalne federacije divljih životinja.

„Visoko na mojoj listi želja kada su u pitanju kontakti sa pravom divljinom u Kaliforniji ovih dana je to da mogu da snimim vučje zavijanje ili fotografišem vučje tragove", rekla je Berstromova.

Ali analiza kaže da je povećana verovatnoća da će vukovi zalutati do autoputeva, predgrađa ili rančeva, gde bi mogli da bude zamenjeni sa kojotom pa tako i ubijeni, rekli su zvaničnici.

U Kaliforniji, sivi vuk je vrsta koja je ugrožena, i ne može se ubiti ukoliko odbrana ljudskog života nije u pitanju. 

Biolozi su opremili OR-93 GPS ogrlicom za praćenje prošlog juna u blizini mesta gde je rođen, u zapadnom Oregonu. Napustio je čopor i krenuo prema jugu, i brzo napredovao na svom putu.

„GPS okovratnik nam daje podatke o njegovom položaju svakog dana", rekla je Mišel Denehju, portparolka Odseka za ribu i divlje životinje u Oregonu. „Sve te informacije delimo sa vlastima Kalifornije zadužene za divlje životinje", dodala je.

U Kaliforniji, vlasti nerado otkrivaju detalje o najnovijim lutanjima vuka iz straha da bi to moglo olakšati lovcima da ga pronađu i ubiju.

U Kaliforniji trenutno živi manje od deset vukova. Pre nego što su u 19. i 20. veku postali česta meta lovaca, živeli su u skoro svim regionima Severne Amerike.

Nekada ih je bilo u ogromnom broju, ali danas ih je recimo, na Aljasci tek 12.000, gde ih legalno love kao krupnu divljač.

Sivi vukovi skinuti su sa savezne liste ugroženih vrsta pre godinu dana nakon što je Američka služba za ribu i divlje životinje utvrdila da je ukupna populacija „stabilna i zdrava u svom trenutnom rasponu".

Kiti Blok, izvršna direktorka organizacije Hjuman sosajeti of junajted stejsts, osudila je stanje koje naziva „pokoljem vukova bez zabrane" i predložila da se napravi ozbiljan uvid u situaciju.

Vrsta sivog vuka je počela sa oporavkom populacije u oblastima poput Oregona, Vašingtona i Kalifornije, gde državne vlasti divljih životinja sarađuju sa stočarima, kako bi smanjile sukobe između vukova i goveda i ovaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару