Читај ми!

Profesor Sija za RTS: Bežična tehnologija i mikrosenzori su budućnost moderne dijagnostike

Uz kardiovaskularne bolesti, rak je vodeći uzrok smrti u svetu. Zato je svaka vest o novim terapijama i dijagnostici – nova nada za milione obolelih i njihove porodice.

O svom radu i planovima, za RTS je govorio profesor na Univerzitetu Kolumbija Semjuel Sija. Profesor, naučnik ali i preduzetnik Sija, bio je gost Pupinovog foruma u Beogradu.

Gde sve može da se primenjuje tehnologija koju razvijate, kod kojih bolesti, u kojim oblastima medicine?

- Pravimo dijagnostičke uređaje, one koji mogu da se nose, senzore, one uz pomoću kojih se mogu davati lekovi, a pravimo ih kao vrlo male. Zato mislim da mogu da se koriste na mnogim mestima, čak i kod kuće. Uz pomoć bežične tehnologije.

To je talas budućnosti, neki ljudi to zovu precizno lečenje, uz pomoć te tehnologije možete da budete proaktivni po pitanju vašeg zdravlja, onoga što osećate čak i po pitanju lečenja kod kuće. Umesto da sve morate da obavljate u bolnici, koristimo male senzore i podatke dobijene bežičnim putem.

Na čemu trenutno radite,a na čemu ćete raditi?

- Jedna od stvari na kojoj trenutno radimo, jeste merač krvnog pritiska kojem nije potreban manžetna, a možda ćemo čak raditi i s grupom u Beogradu koja bi nam pomogla da napravimo taj uređaj. Mislimo da je to važno, jer, biste mogli da dijagnostikujete visok pritisak na raznim mestima, kod kuće, ne biste morali da mislite na to, bio bi kao sat koji bi stalno merio pritisak.

Dalje u budućnosti pravimo senzore koje jedva vidite, koji su debljine vlasi kose ili manji, a koji bi bili u vašem telu i oni bi registrovali različite biomarkere. Obično nam je potreban uzorak krvi da bismo merili biomarkere, a mi bismo to mogli sa ovim implantiranim senzorima. Radimo na tome.

U Vašoj biografiji stoji: profesor, naučnik, preduzetnik. Šta vam je najdraže?

- Naučnik. Neverovatno je kad možete da razmišljate o tome šta bi budućnost mogla da sadrži ako koristimo naša naučna saznanja i zaista sve mogućnosti su tu. Kad to mogu da radim sa grupom studenata u univerzitetskoj laboratoriji, to je neverovatno. To je ono što sam ja želeo da radim u svojoj karijeri.

Kako ste od profesora postali i preduzetnik? Osnovali ste i biotehnološki inkubator?

- Prešao sam od profesora do nekoga ko radi sa startap kompanijama. Vidite stvari u laboratoriji, a želite da to utiče na pacijente. Pokretanje kompanije u SAD je nešto što ima smisla, ako želite da se to desi i kad sam to uradio, postao sam deo ekosistema nauke.Tada sam pokrenuo inkubator u Njujorku, pri kancelariji gradonačelnika, 2013.

Imamo 17 kompanija koje su trenutno u inkubatoru, bili smo domaćini za oko 70 kompanija, a one se bave raznim stvarima. Neke se bave terapijama, neke medicinskim uređajima, neke računarskim poslom.

Planirate li saradnju sa srpskim naučnicima?

- Divno je biti ovde na Pupinovom forumu, pozvala me je Pupin inicijativa, a Pupin je jedan od naših heroja. Već radim sa srpskim naučnicima. Moja dobra prijateljica i mentorka je Gordana Vunjak Novaković, tako da već radim sa njom. Čuo sam o sjajnim stvarima koje se ovde dešavaju. BIO 4 inicijativa zvuči zaista obećavajuće. To što imam priliku da dođem u Beograd i da istražim te mogućnosti, to je zaista sjajno.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару