Читај ми!

Otpad od hrane i klimatske promene

Klimatske promene su naša realnost. To vidimo po gubicima u poljoprivrednoj proizvodnji do kojih dolazi usled suša, poplava i drugih ekstremnih vremenskih uslova. Poljoprivreda je posebno ranjiva jer se biljke veoma sporo adaptiraju na promenu klime. To može da dovede do drastičnog smanjenja prinosa, a to znači manje hrane i više gladnih u svetu.

Iz Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) ističu da olako shvatamo hranu koja nam je dostupna i da zaboravljamo koliko miliona ljudi u svetu nema pristup toj istoj hrani.

„Treba da budemo društveno odgovorniji. Klimatske promene, katastrofe koje pogađaju svet, sve one utiču vrlo direktno na samu poljoprivredu. S druge strane, i poljoprivreda značajno doprinosi klimatskim promenama. Jedna trećina gasova sa efektom staklene bašte dolazi baš iz sektora poljoprivrede. Znači, sa jedne strane doprinosimo problemu, a onda trpimo direktne posledice tog problema", kaže Aleksandar Mentov iz Organizacije UN za hranu i poljoprivredu.

Prof. dr Ana Vuković Vimić, meteorolog sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da u poljoprivredi imamo velike emisije metana.

„On, na sreću, ne ostaje dugo u atmosferi, kratak mu je životni vek, oko 12 godina, za razliku od ugljen-dioksida, koji ostaje stotinama godina. Poljoprivreda zaista dosta utiče na naš klimatski sistem. Uz klimatske promene, to je dupli stres."

U proizvodnji hrane koristi se dosta prirodnih resursa, poput vode, energije, zemljišta, pa je neophodno da se u tom procesu mnogo odgovornije ponašamo prema prirodi. Prehrambena industrija odgovorna je za više od četvrtine globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U proizvodnji hrane profit ne sme da bude glavni faktor i nosilac razvoja. Moramo više da brinemo o životnoj sredini, jer su resursi kojima raspolažemo vrlo ograničeni a treba da ih čuvamo za generacije koje dolaze. Tu pravimo velike greške, uglavnom se fokusiramo na profit koji je, nažalost, samo kratkorajno rešenje, navodi Aleksandar Mentov.

I dok se u svetu na godišnjem nivou oko trećina proizvedenih namirnica baci, svaki deseti građanin na planeti živi u siromaštvu i ne može sebi da priušti dovoljno hrane. Bacanje namirnica predstavlja veliki problem, jer takva vrsta otpada bitno doprinosi klimatskim promenama.

Kada hrana postane otpad i kada više ne znamo šta ćemo sa njom da radimo, obično je bacamo u đubre, dakle u komunalni otpad. Na taj način završava na deponijama, gde se razlaže i raspada pod atmosferskim uticajima.

„Usled toga dolazi do emitovanja gasa staklene bašte koji se zove metan. Pod uticajem, recimo, kiše, sve te materije koje se nalaze u hrani spiraju se i kroz ocedne vode deponije ulaze u podzemne vode. One dalje transportuju te materije u naše vodotoke, reke, i to dalje zagađuje sve one lepe resurse koje imamo. Tako možemo konstatovati da otpad od hrane pričinjava i veliku štetu životnoj sredini", ukazuje Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Istraživanja pokazuju da bi od namirnica koje bacamo 700-800 miliona gladnih u svetu moglo da se hrani čak tri godine. Kada bi se samo promenili čovekovi potrošački obrasci, šteta koja nastaje usled klimatskih promena bila bi daleko manja.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом