Читај ми!

Da li ste videli sedam najpoznatijih fotografija Zemlje snimljenih iz svemira

Ljudi su tek 1946. godine prvi put videli kako Zemlja izgleda iz svemira. Prva fotografija je snimljena sa udaljenosti od samo 100 kilometara, „Plavi klikeri“ sa udaljenosti od 30.000, a na poslednjoj, koju je snimio „Vojadžer 1“, možemo da vidimo kako naša planeta izgleda sa udaljenosti od šest milijardi kilometara.

Prva fotografija Zemlje iz svemira

Godine 1946, 24. oktobra, 11 godina pre lansiranja „Sputnjika 1“, kamera od 35 milimetara na raketi "V-2" snimila je zrnastu crno-belu fotografiju Zemlje. To je prva slika naše planete iz svemira.

Slika je snimljena na nadmorskoj visini od 100 kilometara neposredno iznad Karmanove linije, koja je granica između atmosfere i svemira.

U raketi nije bilo astronauta – kamera je automatski snimala sliku svakih 1,5 sekundi. Film je samo nekim čudom preživeo povratak projektila na Zemlju.

Prva televizijska slika iz svemira – 725 kilometara iznad Zemlje

Televizijski i infracrveni satelit za posmatranje ili TIROS-1 – prvi uspešni meteoroliški satelit na svetu – poslao je prvu televizijsku sliku Zemlje iz svemira 1. aprila 1960. godine. Slika je otkrila nejasnu sliku debelih slojeva oblaka iznad našeg prebivališta.

Zemlja kao „Plavi kliker" sa udaljenosti od 30.000 kilometara

„Plavi kliker“ je slika Zemlje snimljena 7. decembra 1972. dok se posada „Apola 17“ kretala ka Mesecu. To je detaljna slika naše planete, naspram tamno crne praznine svemira. U kadru se mogu videti Afrika i Madagaskar, zajedno sa Arabijskim poluostrvom i Antarktikom.

Ova fotografija je kasnije služila astronautima da iskuse „efekat pogleda“ koji Nasa opisuje kao: „uticaj pogleda na Zemlju odozgo i kako to izaziva promene u načinu na koji astronauti gledaju i razmišljaju o našoj planeti i samom životu“. Astronauti su inače opisivali do kakvog kognitivnog nesklada dolazi u njihovoj svesti kada prvi put vide našu planetu „kako lebdi u praznini“.

„Izlazak Zemlje“ snimljena sa udaljenosti od 280.000 kilometara

Dana 24. decembra 1968. godine, astronauti „Apola 8“ su bili svedoci „izlaska Zemlje“ (Earthrise) dok je naša planeta izvirivala iza neravne površine Meseca.

„Prešli smo čitav ovaj put da istražimo Mesec, a najvažnije je da smo otkrili Zemlju“, reči su astronauta Bila Andersa, koji je napravio fotografiju, kako je prenela Nasa.

„Orajon“ je snimio Zemlju i Mesec sa udaljenosti od 432.210 kilometara

Dana 28. novembra, NASA je podelila fotografiju koju je snimila kapsula „Orajon“ iz projekta „Artemis 1“ koja prikazuje Mesec i Zemlju u pozadini. „Orajon" je zabeležio ovaj snimak kada je dostigao maksimalnu udaljenost od Zemlje od 432.210 kilometara.

„Artemis 1“ je prva misija u okviru Nasinog programa za ponovno sletanje astronauta na Mesec, a zatim na Mars.

Pogled na Zemlju sa tamne strane Saturna, udaljena je 1.445 miliona kilometara

Svemirska sonda „Kesini“ (Cassini) snimila je Zemlju sa tamne strane Saturna 19. jula 2013. godine. Slika je nazvana „Dan kada se Zemlja nasmešila“.

„Ovo bi mogao biti dan, pomislila sam, kada bi svi stanovnici Zemlje, istovremeno, mogli da izađu i da iz sveg glasa pošalju kosmički poklič i nasmeju se kamerama iz daleka, daleka“, napisala je Kerolin Porko, vođa tima za snimanje sonde „Kesini“ u junu 2013. godine.

Zemlja kao „bledoplava tačka“

Letelica „Vojadžer 1“ je 14. februara 1990. godine zabeležila sliku „bledoplave tačke“ sa udaljenosti od skoro šest milijardi kilometara.

To je gotovo mitska slika Zemlje unutar raspršenog zraka sunčeve svetlosti, i ujedno najudaljeniji pogled na Zemlju koji je do sada snimila neka svemirska letelica.

„Pogledajte ponovo tu tačku. Ovu ovde. To je naš dom. Tu smo mi“, zabeležio je čuveni kosmolog, Karl Segan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару